Sněmovní komise k opencard doporučuje podat dvě trestní oznámení

Ze sněmovní komise pro pražskou kartu opencard vzejdou dvě trestní oznámení. Komise uložila předsedovi Bronislavu Schwarzovi (ANO), aby je podal na policii a na dozorovou státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Podle poslanců se podílela na špatném způsobu vyšetřování kauzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard (ilustrační foto)

Opencard (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Komise se měla zaměřit na postup vyšetřování počátků nyní už více než miliardového projektu opencard. Policie se projektem zabývala na základě trestního oznámení někdejší opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové.

„Parlamentní vyšetřovací komise v souvislosti s jednacím řádem ukládá předsedovi Bronislavu Schwarzovi podat trestní oznámení na policejní orgán pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s prověřováním a vyšetřováním kauzy opencard,“ řekl Schwarz.

Komise podle člena Ivana Gabala (KDU-ČSL) porovnávala postup policie a státního zastupitelství vůči trestnímu oznámení. "Většina pochybení, které jsou identifikované a které případně budou předmětem trestního oznámení, se týkají nepochopitelného a velice rychlého odklonu vyšetřování od smyslu, obsahu a hlavních bodů trestního oznámení," upřesnil Gabal.

Místopředseda komise Daniel Korte (TOP 09) zdůraznil, že trestní oznámení Ryšlinkové naznačovalo trestný čin úmyslného, organizovaného a předem promyšleného podvodu. Státní zástupkyně podle něho věc rozdělila na devět samostatných kauz, až na dvě byly odloženy. Původní trestní oznámení bylo znehodnoceno, uvedl Korte.

Velká ryba uplavala, míní komise

Před soudem dosud skončila pětice bývalých úředníků z odboru informatiky. Soud jim zatím nepravomocně uložil podmíněné tresty. Někdejší městští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS) vystupovali jako svědci. V další kauze opencard je obžalována většina členů pozdější rady včetně dosluhujícího primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a jeho předchůdce Bohuslava Svobody (ODS).

Komise podle předsedy Schwarze označila v prověřování, vyšetřování a dozoru dvě desítky bodů jako "závadové". Lidovou mluvou se chytila malá ryba a velká uplavala, poznamenal Schwarz.

Závěry nejprve projedná sněmovna. Z činnosti komise už vzešel podnět nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby prověřil postup Máchové. Zeman podnět předal k vyřízení pražské městské státní zástupkyni Janě Hercegové, která se za Máchovou postavila.

"Podat trestní oznámení je právem každého občana, a tedy i sněmovní komise. Vzhledem k tomu, že zatím neznáme text tohoto oznámení, nebude se k němu ani Městské státní zastupitelství v Praze, ani státní zástupkyně Dagmar Máchová vyjadřovat," uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme