Rusko podle ministra obrany Stropnického provozuje nad Evropou vzdušné pirátství

Podle ministra obrany Martina Stropnického je zcela prokázané, že Rusko posílá své vojáky na Ukrajinu. Navíc Rusko podle něho provozuje vzdušné pirátství, které ohrožuje civilní lety nad Evropou. Stropnický to řekl v Bruselu po schůzce ministrů obrany zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický | Zdroj: Reuters

Stropnický tak reagoval na nedávné případy, kdy ruská vojenská letadla s vypnutou signalizací přelétávala evropský vzdušný prostor. Český ministr obrany to považuje za potenciální hrozbu pro civilní leteckou dopravu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Martin Stropnický kritizoval narušení vzdušného prostoru států NATO ruskými letouny

„Je to svým způsobem hazarderské vzdušné pirátství, nebo jak bych to nazval. Protože ta letadla vůbec nekomunikují, nehlásí svou trajektorii. Mohou být potenciálním vážným ohrožením normální civilní dopravy.“

„To si myslím, že zase jen dává nějaký obrázek o tom, jak obtížný partner je Rusko,“ dodal Stropnický.

Stropnický: Je zcela prokázané, že Rusko posílá své vojáky na Ukrajinu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na schůzce zopakoval, že Rusko posiluje svou vojenskou přítomnost na Ukrajině i poblíž jejích hranic.

Bývalý český prezident Václav Klaus přitom v Bruselu minulý týden prohlásil, že o vysílání ruských vojsk na Ukrajinu nejsou přesvědčivé důkazy.

„To je opravdu z kategorie nepovedených žertů, protože samozřejmě, že ty pohyby jsou tam a zpátky, že tam jsou nějaké recyklace vojáků, různá doplnění,“ reagoval na Klausovy výroky Stropnický.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysílání ruských vojsk na Ukrajinu nelze zpochybňovat, míní ministr Stropnický

Považuje za nezpochybnitelné, že Rusko posílá povstalcům na Ukrajině zbraně a zároveň i vlastní vojáky. Evropská unie i NATO proto požadují, aby Moskva s podporou separatistů přestala.

Rusko by mělo podle generálního tajemníka NATO z východu Ukrajiny stáhnout své síly.

Moskva svou vojenskou přítomnost na Ukrajině popírá.

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme