Útok Palestinců na synagogu v Jeruzalémě nepřežili čtyři rabíni. Izrael slibuje odvetu

Útok dvou Palestinců na synagogu v západním Jeruzalémě nepřežili čtyři Izraelci, dalších osm lidí utrpělo zranění. Tři ze zabitých rabínů měli zároveň americké občanství, čtvrtý byl izraelsko-britský občan. Útočníky vyzbrojené sekáčky na maso a pistolemi policie zastřelila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiště útoku v jeruzalémské synagoze

Dějiště útoku v jeruzalémské synagoze | Zdroj: Reuters

"Incident v synagoze ostře odsuzujeme, jakékoli útoky na civilisty jsou pro nás nepřijatelné," prohlásil šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Reagoval tak na slova izraelského premiér Benjamina Netanjahua, který Abbáse obvinil z podněcování k násilí a slíbil tvrdou odvetu.

K útoku v synagoze se přihlásilo radikální palestinské hnutí Lidová fronta pro osvobození Palestiny.

Palestinský Hamás jeden z nejhorších incidentů v Jeruzalémě za poslední léta přivítal s tím, že jde o přirozenou odpověď na politiku Izraele vůči Palestincům.



Dva Palestinci vtrhli do synagogy brzy ráno ozbrojeni sekáčky na maso a pistolemi. Podle jednoho z věřících během útoku vykřikovali "Alláhu akbar!" (Bůh je veliký). Během několika málo minut na místo dorazila policie a při přestřelce oba muže zabila.

Útočníci byli podle palestinských sdělovacích prostředků bratranci Ghasán a Udaj abú Džamál ze čtvrti Džabal Mukabir ve východním Jeruzalémě. Izraelská policie ve čtvrti zatkla devět jejich příbuzných.

Zabitým americkým rabínům Aryemu Kopinskému, Calmanovi Leviovi a Moshemu Twerskému bylo od 43 do 59 let, Brit Shmuel Goldberg měl 68 let. Levine byl otcem pěti dětí a Twersky vedl anglickou náboženskou školu ješivu. Dva ze zraněných jsou policisté.

Útok na synagogu v Jeruzalémě - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Martin Hromádka, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme