V Česku by měl do několika let působit dětský ombudsman, oznámil Dienstbier

Do roku 2017 by mělo mít Česko dětského ombudsmana. Ještě není jasné v jaké konkrétní podobě. Oznámil to dnes ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Podle vládní zprávy o stavu lidských práv za loňský rok je Česko jednou z posledních čtyř zemí Evropské unie, která ještě ochránce dětských práv nemá. Zřízení postu dětského ombudsmana doporučoval ČR také Výbor OSN pro práva dítěte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

V minulosti byly zvažovány dvě možnosti zřízení dětského ombudsmana v České republice. Buď vznikne samostatná instituce, nebo budou o problematiku dětí rozšířeny pravomoci veřejného ochránce práv. Obě tyto varianty jsou na stole i dnes a ministr Jiří Dienstbier je má do konce příštího roku posoudit a analýzu pak předložit vládě.

„Cílem analýzy je vyhodnotit, jaké jsou aktuální možnosti zřízení dětského ombudsmana v České republice. Mou osobní snahou pak je, aby příslušná právní úprava zakotvující dětského ombudsmana do českého právního řádu vznikla a byla přijata do konce tohoto volebního období,“ uvedl Dienstbier.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do několika let by měl v ČR působit dětský ombudsman. Podrobnosti přiblížila Aneta Majerčíková, tajemnice vládního Výboru pro práva dítěte

Zřízení postu dětského ochránce doporučoval České republice také Výbor OSN pro práva dítěte. „Systém péče o děti v Česku neodpovídá zcela úrovni vyspělých evropských států,“ říká Aneta Majerčíková, tajemnice Výboru pro práva dítěte z Úřadu vlády.

„A to mimo jiné s přihlédnutím k vysokému počtu dětí v ústavní péči - v letošním roce je to zhruba 6 tisíc, nedostatečné kvalitní a trvalé péči s ohroženými rodinami tak, aby zůstaly funkční, nebo aby se funkčními staly, pokud funkčnosti pozbyly. Nebo například v otázce dostupnosti předškolního vzdělávání,“ vypočítává.

Otázka, která z variant je lepší, zda samostatný úřad nebo post zástupce ombudsmanky, je podle Majerčíkové velmi složitá. „Nedá se říct, že jedna z variant je horší nebo lepší. Výhody jsou na obou stranách,“ míní.

„V případě rozšíření mandátu paní Šabatové, tedy aktuální ombudsmanky, lze hovořit o tom, že dojde k určitému synergickému efektu. Ona už nyní určité činnosti dětského ombudsmana vykonává, má odborný tým, který vykonává například návštěvy v dětských domovech. Dokážu si dobře představit, že by funkce vykonávali dál se širším mandátem, s větším počtem lidí a že by přibyly další agendy,“ naznačuje.

Dětský ombudsman by měl šetřit individuální podněty dětí, připravovat legislativní návrhy ke zlepšení implementace Úmluvy o právech dítěte a zvyšovat povědomí o právech dětí a prosazovat tato práva.

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme