Místo léků na bolest vyzkoušejte tlakovou masáž a často se protahujte

18. listopad 2014
Dobré odpoledne

Když někoho bolí klouby, kyčel nebo rameno, může bolest uvolnit pomocí čínské tlakové masáže. Chiropraktik Vinci Lázsló doporučuje: „Vezmete například nějaký dřevěný předmět a vmáčknete ho poblíž bolestivého kloubu. Najdete si vaz v tom svalu, kde to bolí a v místě nejblíž tomuto kloubu a když zatlačíte a držíte silou při současně uvolněných svalech, tak se bolest postupně vytrácí, až ustoupí. Úleva je mnohdy lepší než při lécích proti bolesti.“

Podobně se dá postupovat při bolestech hlavy nebo zubů. „I na hlavě máme u fontanely bod, který uvolňuje tlak lebečních tekutin. Pokud na tento tlakový bod zatlačíme, bolest se uvolní během 10 – 15 vteřin. V případech nepříjemné pulzující bolesti bod zmáčkneme, držíme asi 8 vteřin a pak na 3 – 4 vteřiny pustíme. V tomto rytmu mačkáme na fontanelu a i tady bolest po chvíli ustoupí,“ radí Vinci Lázsló. Koho bolí zuby, může se podle chiropraktika úporné bolesti zbavit také. „Když na spodní čelisti na té straně, kde vás zuby bolí, dojedete až na její konec, najdete tam důlek. Na ten zatlačíte, a i když to neodstraní kaz ani zánět v zubu, bolest aspoň na chvíli ustoupí.

Vinci Lázsló poradil i jednoduchý cvik, který působí jako prevence proti křečovým žilám: „Stačí stoupnout na špičky a zvednout paty jen asi jeden až dva centimetry, rychle se spustit na paty a znovu zvedat na špičky. Je to takové drncání, při kterém se obnovuje koloběh tepenné a žilní krve v dolních končetinách. Uvolňuje se napětí ve svalech nohou i celého těla a tento cvik je i prevencí ženských onemocnění a prostaty u mužů.“ Cvičit by se měl asi 3 – 5 x denně asi minutu.

Kdo potřebuje při sedavém zaměstnání protáhnout a nebo i naopak, kdo dlouho stojí, ten si může chytnout pravou nohu, zvedne ji vzadu k hýždi a asi minutu nebo dvě si ji v této poloze pravou rukou drží. Totéž se pak udělá s levou nohou. Jak uvádí Vinci Lázsló: „Tímto cvikem se rovnají síly v pánevním dnu, svaly a všechny kosti pánevního dna i bederní páteře a upravuje se pohyb celého těla.“ Pánví můžeme také vytáčet osmičku směrem dopředu a dozadu v obou směrech, to je další cvik, který protáhne dolní část páteře i pánevní dno.

Posledním cvičením můžeme protáhnout úplně celé tělo – mezižeberní svaly, páteř, klouby i šlachy na nohou: „Ve stoji spatném vytáhneme pravou ruku dopředu nahoru, jako bychom chtěli utrhnout něco ze stromu a vychýlíme se, až kam nás tělo pustí. Potom cvičíme totéž do strany nahoru a dozadu nahoru a to celé i druhou rukou,“ doporučuje chiropraktik Vinci Lázsló.

Chat s Vincim Lászlem

autor: dak
Spustit audio