Většinu států USA zasáhly přívaly sněhu, mrzne i na Floridě

Zatímco v Evropě vládne podzim a na mrazy se teprve chystá, Spojené státy už mají zimu. Přívaly sněhu a mráz zasáhly většinu států. Pod nulou je například i na Floridě. Největší přívaly sužují oblast kolem velkých jezer. Tak studený listopad nepamatují USA od roku 1976.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena odklízí sníh v Minneapolisu. Většinu USA zasáhly sněhové přívaly nečekaně brzy. Listopad 2014

Žena odklízí sníh v Minneapolisu. Většinu USA zasáhly sněhové přívaly nečekaně brzy. Listopad 2014 | Zdroj: Reuters

Během sněhové bouře zemřelo v předešlých hodinách nejméně šest lidí. Většina z nich kvůli zdravotním komplikacím způsobeným změnou teplot a někteří při autonehodě na namrzlé silnici.

Se sněhem bojuje třeba i New York, kde napadly závěje hluboké přes jeden metr. Guvernér státu New York vyhlásil v 10 okresech stav nebezpečí. Na pomoc paralyzovaným městům poslal Národní gardu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebývale chladném počasí, které spolu s přívaly sněhu zasáhlo USA, informuje redaktor Pavel Novák

Ve třech oblastech Buffala platí stav ohrožení. To samozřejmě netěší tamní obyvatele. „Já tu žiju celý život. Jeden rok je to hrozné, příští to celkem jde. Ale poslední dobou to vypadá, že je to jen horší,“ říká jeden z nich.

Tamní policie rozvážela po městě přikrývky a jídlo pro ty, kdo uvízli na silnicích. Takový problém mělo asi 140 aut. Úřady také uzavřely na 215 kilometrů dálnic napříč Spojenými státy.

Ochlazení provázené přívaly sněhu není nezvyklý jev, obvykle ale nastává později. Říká se mu Lake effect, jde totiž o účinek velkých jezer na pomezí mezi USA a Kanadou. Studený vzduch se sune nad oblast jezer, tam se nasytí vlhkostí z velké vodní plochy a na břehu začne prudce sněžit. Kolem Huronského a Michiganského jezera nebo kolem jezer Ontario a Erie pak průměrně spadne půl metru sněhu za rok, tentokrát ale napadl za krátkou dobu trojnásobek

Sníh překvapil i rodiče budoucích žáků jedné z prestižních škol v Cincinnati v Ohiu. Dnes začíná zápis do školy, a proto stanovali před budovou.

„Místní úřady jsou na nás hodné. Přinesli nám horkou kávu, koblihy, jídlo a dřevo na topení. Pro nás to tedy znamená, že naše volba této školy byla správná. Neklesáme proto na mysli,“ řekla jedna z matek budoucího žáka.

Podle předpovědí to navíc zatím vypadá, že zima nepovolí. Další sníh by měl přijít ke konci týdne. Američané zažívají počasí, které je typické pro leden nebo únor.

Není to ale poprvé, už loni bojovali také s náročnou zimou. Sněhové bouře tehdy udeřily hlavně na severozápadě a doslova ochromily dopravu. Třeba aerolinky kvůli tomu zrušily skoro 900 spojů.

Pavel Novák, Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme