USA ani Británie nepotvrdily, za jejich politici přiletí do Prahy na výročí osvobození Osvětimi

Ani Barack Obama a ani ostatní představitelé vítězných mocností druhé světové války zatím nepotvrdili, zda přiletí v lednu do Prahy. Prezidenty Francie, Ruska a Spojených států a premiéra Velké Británie pozval prezident Miloš Zeman. A to u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

Bílý dům bude o pozvánce rozhodovat v nejbližší době. Českému rozhlasu to řekl americký velvyslanec v Praze Andrew Shapiro.

„Pozvání jsme dostali, ale ještě jsme se nerozhodli, jestli ho přijmeme. Uděláme to ale co nejdříve, protože leden už je za dveřmi,“ uvedl Shapiro.

Podle informací Českého rozhlasu dorazila pozvánka k účasti na vzpomínkové akci také do úřadu britského premiéra v Downing Street. Britská strana teď zvažuje, kdo se akce zúčastní.

Sedmdesáté výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi připadá na 27. leden.

Pozvání dostali také zástupci zemí takzvané terezínské deklarace. Tu podepsalo v roce 2009 v Praze 47 států, které v ní vyzvaly k sociální podpoře přeživších obětí holocaustu. K dokumentu se připojily země Evropské unie, Spojené státy americké nebo Rusko.

Jiří Hošek, Petra Novotná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme