OSN vyzývá k zesílení boje proti HIV. Také v Česku přibývá nakažených

Zástupci OSN vyzývají k usilovnému boji s virem HIV. Oznámili to ve zvláštní zprávě věnované šíření této smrtelné choroby. Domnívají se, že pokud bude boj intenzivnější, mohl by svět s globální hrozbou nemoci AIDS úplně skoncovat. V opačném případě může vir zaútočit znovu v plné síle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená stužka, symbol boje proti AIDS

Červená stužka, symbol boje proti AIDS | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Seema K. K.

HIV pozitivních přibylo rekordně v České republice. Jen za prvních devět měsíců letošního roku je 185 nových pacientů.

Je to víc případů, než se v několika letech objevilo za celý rok. Od začátku sledování, tedy bezmála za třicet let, zaznamenala laboratoř v Česku 2300 nakažených.

Přehrát

00:00 / 00:00

O onemocnění HIV/AIDS mluví manažerka Národního programu HIV/AIDS v Česku Veronika Šikolová

Podle manažerky Národního programu HIV/AIDS v Česku Veroniky Šikolové může mít současný nárůst více příčin. „Může to být jednak nedostatečná prevence, dále to mohou být společenské změny, které souvisí s vnímáním infekce HIV a jejích dopadů,“ říká.

AIDS už navíc není takovým strašákem jako v minulých letech. „Ale ještě víc je to otázka pocitu, že mě se to netýká. A to je myslím mnohem nebezpečnější než strach z toho, že budu HIV pozitivní,“ podotýká Šikolová.

Nárůst se podle ní týká především skupin mužů, kteří mají sex s muži. Tato skupina je v České republice jednoznačně nerizikovější.

V pátek odstartuje i v Česku Evropský testovací týden, v jehož rámci bude zpřístupněno mnoho testovacích míst, kde se lidé budou moci bezplatně a často i anonymně nechat otestovat.

„Místa budou po celé České republice, konkrétní seznam lze najít na webových stránkách www.prevencehiv.cz nebo www.aids-hiv.cz. Řádově se jedná o desítky míst,“ informuje Šikolová a dodává:

„V léčbě se dosáhlo velkých pokroků. V podstatě se HIV pozitivní lidé, kteří se léčí, dožívají srovnatelného věku jako lidé, kteří HIV nemají.“

HIV a AIDS | Foto: Michal Jindra

Helena Šulcová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme