Český rozhlas dostal upozornění od RRTV kvůli vulgaritám prezidenta

Český rozhlas dostal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání upozornění na porušení zákona. Důvodem jsou vulgarity, které v Hovorech z Lán řekl prezident Miloš Zeman. Za obsah vysílání je podle rady zodpovědný provozovatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hovory z Lán s prezidentem republiky Milošem Zemanem

Hovory z Lán s prezidentem republiky Milošem Zemanem | Foto: Khalil Baalbaki

Vysílací radu teď zajímá, jestli moderátor pořadu využil všechny své pravomoci, aby vulgaritám zabránil. Český rozhlas má proto tyto informace doplnit.

Rozhlas je přesvědčený, že svůj kodex neporušil, ale rozhodnutí rady respektuje.

Zeman v pořadu Hovory z Lán opakovaně použil vulgarismy s vysvětlením, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se Zeman chtěl těmto lidem zalíbit, řekl v pořadu prezident. Sprostá slova vyslovil také v souvislosti s ruskou hudební skupinou Pussy Riot nebo služebním zákonem.

„Český rozhlas je také přesvědčený, že svůj kodex neporušil a Hovory z Lán chce vysílat i nadále v nezměněném formátu,“ řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

„Věříme také, že se již podobná situace, jaká nastala ve vysílání 2. listopadu, už nebude opakovat.“

Upozornění dostaly i Česká televize a Nova, které prezidentovy vulgární výroky následně také vysílaly.

Miloš Zeman Zeman zopakoval, že v Hovorech z Lán buď jen citoval, nebo použil slovo ze Slovníku spisovné češtiny profesora Trávníčka.

Na Hradčanském náměstí v Praze protestovalo proti Zemanovi více než 200 lidí

Číst článek

„Takže dost se divím tomu, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání si osobuje právo posuzovat, co je a co není vulgarismus,“ uvedl prezident Zeman.

mkp, Petra Hosenseidlová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme