Vyšší rozpočet umožní armádě nábor nových vojáků i nákup nové techniky

Česká armáda bude nabírat nové vojáky. Umožní jí to zvýšení rozpočtu na příští rok. Na velitelském shromáždění to řekl ministr obrany z hnutí Ano Martin Stropnický. Náčelník generálního štábu Petr Pavel doplnil, že vyšší rozpočet umožní armádě také nákup nové techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici | Foto: Olga Haladová

Ministr Martin Stropnický uvedl, že kromě standardních vojenských profesí v armádě chybí například odborníci na IT a kybernetickou obranu.

„My v těch náborech chceme jít pokud možno až na trojnásobek toho současného čísla, které ale bylo velmi skromné. V podstatě saturovalo odchody těch, kterým kontrakt už končil. Byly to nějaké tři či čtyři stovky, pohyb ven a dovnitř, který se na nárůstu vůbec neprojevoval,“ uvedl.

„My máme ty podstavy někde docela dramatické, je to kolem šedesáti procent,“ dodal ministr.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel na velitelském shromáždění informoval, že díky vyššímu rozpočtu by čeští vojáci měli dostat také další novou techniku.

„Z akvizičních projektů zmíním především doplnění bojových a podpůrných jednotek kolovými obrněnými vozidly štábními a spojovacími, nákup nových radarů protivzdušné obrany nebo pořízení víceúčelových vrtulníků,“ popsal novou techniku, kterou bude armáda kupovat.

Pavel doplnil, že čeští vojáci budou mít v Afghánistánu k dispozici i bezpilotní letoun. „V příštím roce bude z americké pomoci pořízen bezpilotní systém, který bude od dubna nasazen pro podporu uskupení strážní roty na základně Bagrám,“ upřesnil.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme