Amerického senátora McCaina velmi znepokojuje postoj Zemana k Rusku

Postoj českého prezidenta Miloše Zemana vůči Rusku znepokojuje vlivného amerického senátora Johna McCaina. Zemanovy výroky v dnešní diskusi o odkazu Václava Havla, která proběhla v knihovně amerického Kongresu, označil za pozoruhodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký senátor John McCain

Americký senátor John McCain | Zdroj: Reuters

„Nevím, který z jeho komentářů je více znepokojující. Ale znepokojují mě jeho postoje,“ řekl na adresu českého prezidenta republikánský senátor John McCain.

Výroky Miloše Zemana zmínil americký politik mezi znepokojujícími momenty vývoje v Evropě v souvislosti s ukrajinskou krizí. Za podobně znepokojivou označil například i situaci v Maďarsku.

Kritizoval také Moskvu a vysílání ruských jednotek na Ukrajinu. Podle McCaina by se evropské země neměly snažit s Kremlem vyjít, ale naopak na ruskou agresi reagovat razantněji.

„Je to hanebné a ostatní státy na východě Evropy se dívají na naší slabost a ochotu pomoci Ukrajině a přijímají kroky k tomu, aby se této skutečnosti přizpůsobili.“

Podle senátora by měl západ Kyjevu například dodávat zbraně a postavit se ruské propagandě. Podobný názor vyslovila i bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která se debaty také účastnila.

McCain i Albrightová dnes také vzpomínali na Václava Havla. Vyzdvihli mimo jiné jeho zásadní přínos pro návrat svobody a demokracie do Evropy.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme