V Bílině a Chomutově se budou opakovat obecní volby, rozhodl soud

V Bílině na Teplicku a v Chomutově se budou opakovat komunální volby. Krajský soud v Ústí nad Labem zneplatnil původní hlasování. Podle stěžovatelů se kupčilo s hlasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Ústecký krajský soud sice nevyhověl návrhu stěžovatelů, kteří chtěli zrušit platnost celých voleb, přesto nařídil nové hlasování.

„Návrh na vyslovení neplatnosti hlasování byl shledán důvodný, a proto soud vyslovil neplatnost hlasování. Znamená to, že se nemusí opakovat celá předvolební příprava, ale jen samotný hlasovací akt,“ informovala mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Voliči podle ní dostanou totožné hlasovací lístky.

Podle stěžovatelů se v obou městech kupčilo s hlasy. Především sociálně slabí voliči v Bílině dostávali předem vyplněné lístky, na kterých byli zaškrtnutí Bílinští sociální demokraté. Ty podle soudu výsledky voleb zásadně ovlivnily.

„Soud předmětné hlasovací lístky vyloučil z volebního výsledku a zjistil, že to způsobuje odlišné obsazení zastupitelstva,“ uvedla Trejbalová.

Kupčení zdokumentovaly i protikorupční iniciativy. Mezi důkazy je například i videozáznam.

Aktivisté se totiž domluvili s několika spolupracovníky z bílinské romské komunity, na kterou muž skupující hlasy cílil. Dobrovolníci dostali skryté kamery a mikrofony. Hráli "volavky" s tím, že slyšeli o tom, že někde můžou dostat peníze za svůj hlas.

Potvrdilo se, že jeden vietnamský obchodník lidem v Bílině dával 300 korun za to, že přinesli vlastní volební lístek, který dostali do schránky, a za peníze šli k volbám s jiným, už předvyplněným lístkem. Když se vrátili z volební místnosti, dostali slíbenou odměnu.

Policie prověřuje možné kupčení s hlasy v osmi městech a obcích, potvrdila krajská mluvčí Alena Bartošová. "V šesti z těchto případů už byly zahájeny úkony trestního řízení, nikdo ale zatím obviněn nebyl," dodala Bartošová.

Nové hlasování by se podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky mohly uskutečnit v polovině března. Pro opakované hlasování platí stejné lhůty jako pro opakování celých voleb.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme