Sběratelé mincí se dočkají elitní fotbalové jedenáctky

Chtěli byste mít v jednom týmu Josefa Masopusta, Antonína Panenku a Pavla Nedvěda? Každý z těchto báječných fotbalistů je z jiné generace, takže se to zdá nereálné, ale může se vám to poštěstit. Hlavně pokud jste kromě sportovních fanoušků i vášnivými numismatiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro mistra světa Josef Masopust těsně nevyhrál, a tak mu ji na Maracaná alespoň půjčili

Trofej pro mistra světa Josef Masopust těsně nevyhrál, a tak mu ji na Maracaná alespoň půjčili | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Během příštích tří let totiž vyjde celá jedenáctka mincí s legendami českého fotbalu.

Jen si to představte: Ivo Viktor chytá míč do rukavic, hodí ho Josefu Masopustovi, ten si narazí s Pavlem Nedvědem a předá balon Antonínu Panenkovi, který ho pošle do křídla na Karla Poborského a jeho centr uklidí nechytatelnou hlavičkou do sítě Jan Koller.

„Já myslím, že by to byla nádherná radost. Co jméno, to vynikající fotbalista. Všichni vědí, co s míčem udělat, byla by to taková česká Barcelona,“ raduje se Antonín Panenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O představení mincí s vybranými osobnostmi fotbalových dějin informuje Jan Suchan

Na druhou stranu stát v takovém týmu v bráně, to by nemusela být pro Ivo Viktora až taková slast: „Je to poměrně ofenzivně orientovaný tým, Pavlu Vrbovi by se to asi líbilo. Ale jako brankář bych to měl těžší.“

Už zmíněné fotbalisty doplní do jedenáctky ještě Jan Lála, Josef Kadraba, Karol Dobiaš, Zdeněk Nehoda a Miroslav Kadlec. Všechni vybraní hráči jsou medailisty z nějakého velkého šampionátu, ať už toho světového v roce 1962, nebo evropských 1976, 1996, nebo 2004.

„Tam byl docela boj. Nominace ze zužovala a nakonec každý dostal papír a napsal jedenáctku nejlepších,“ vysvětluje způsob výběru hráčů pro ztvárnění na mincích Antonín Panenka, předseda správní rady Nadace fotbalových internacionálů, která by měla od České mincovny dostat až milion korun. Za jednu minci stříbrnou zaplatíte 1450 korun, za zlatou necelých deset tisíc.

Jako první a zatím jediné jsou k mání ty s držitelem Zlatého míče Josefem Masopustem.

„Jsem rád, že se něco takového objevilo. Byli jsme druzí na světě a občas se to zapomene. A když se to občas takto připomene, tak alespoň mladí vidí, že je možné toho dosáhnout. A aby se tomu věnovali,“ vidí v mincích i jinou cenu než tu peněžní ústřední postava týmu snů Josef Masopust.

Martin Charvát, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme