VZP přeruší spolupráci s pražským Protonovým centrem, je prý příliš drahé

Všeobecná zdravotní pojišťovna končí spolupráci s pražským Protonovým centrem a začne klienty s rakovinou posílat na ozáření protony do obdobného zařízení v Mnichově. Tam je podle pojišťovny cena za ozařování dvakrát nižší než v Praze. Dalším jednáním se ale VZP nebrání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístroj s gantry

Přístroj s gantry | Foto: Osobní archiv Jiřího Kubeše

Dosud se protony léčilo 53 pojištěnců VZP, dvě třetiny z nich v Praze. Pražské centrum ale od léta výrazně zdražilo, tvrdí VZP.

„Zatímco do nedávna pražské Protonové centrum účtovalo Všeobecné zdravotní pojišťovně za jednu frakci, tedy jedno ozáření pacienta, zhruba 20 tisíc korun, za posledních šest pacientů nám před nedávnem poslali faktury, kde účtují částku 40 tisíc za totéž,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Smlouvu pražské centrum a VZP nemají, úhrada za každého pacienta se dojednává individuálně. Pojišťovna chce ale s Protonovým centrem o cenách i dalších podmínkách ještě jednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protonové centrum je příliš drahé, říká mluvčí VZP Oldřich Tichý. Vyjádřil se i David Marx z České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví

„Jsem přesvědčen, že jednání o ceně budou pokračovat. Dokud se je nepodaří dovést k nějakému rozumnému konci, budeme pacienty posílat na jiná pracoviště,“ upozorňuje Tichý.

„VZP samozřejmě svým klientům, které posílá do Mnichova, hradí jak ubytování, tak tlumočníka. Náklady včetně těchto věcí jsou zhruba poloviční oproti tomu, co nám v současné době účtuje pražské Protonové centrum,“ dodává.

Vedení Protonového centra v oficiálním prohlášení argumentuje tím, že sjednotilo ceny pro všechny nesmluvní partnery a vychází z metodiky ministerstva zdravotnictví.

„VZP měla již od roku 2006 garantovány nejlepší cenové podmínky, které však opakovaně odmítala. Pouze svým vlastním rozhodnutím se tedy ocitla v pozici nesmluvního partnera. Přitom nic nebrání uzavření standardní smlouvy s Protonovým centrem,“ uvedla mluvčí Iva Taťounová. Nad rámec tiskové zprávy se k situaci vyjadřovat nechtěla.

Skloubit kvalitu, bezpečnost a rozumné náklady

Tichý ale namítá, že výhodnější cenu by VZP mělo, jen pokud by podepsalo smlouvu na základě smlouvy o smlouvě budoucí. Jenže tu před lety uzavřel tehdejší nucený správce pojišťovny a podle letošního verdiktu rozhodčího soudu byla od začátku neplatná.

„V současné době se v České republice ozařuje asi 15 tisíc pacientů. Pokud by VZP přistoupila na tu smlouvu o smlouvě budoucí, tak by na tyto pacienty nebylo, protože všechny peníze by šly asi na 1500 pacientů, které by musela poslat do Protonového centra,“ přibližuje Tichý.

V zahraničí je podle předsedy České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe vyjednávání mezi plátci a poskytovateli zdravotní péče časté, a to zejména v případech, kdy je potřebná péče náročná.

„Pojišťovna je vlastně takovým agentem svých pacientů, takže ona by pro ně měla zajišťovat co nejkvalitnější, nejbezpečnější, ale současně i nákladově nejefektivnější péči, takže samozřejmě hledá možnosti, kde tyto tři aspekty skloubit,“ vysvětluje.

Helena Šulcová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme