Města na Chomutovsku už zdobí ulice vánočními světly a motivy

20. listopad 2014

Zvonky, sněhové vločky i jiné symboly Vánoc začínají zdobit ulice měst na severu Čech. V Kadani je výzdoba už hotová, v Chomutově a Jirkově pověsí poslední ozdoby na lampy veřejného osvětlení do konce tohoto týdne. Rozdíl mezi městy je v tom, kolik za vánoční výzdobu zaplatí. Jsou to desetitisíce korun, někde i statisíce.

Například město Jirkov na Chomutovsku vánoční výzdobu vlastní a snaží se ji postupně obnovovat, ročně tak výzdoba trvající zhruba dva měsíce vyjde městskou pokladnu na stovky tisíc korun. Dle místostarostky Dany Jurštákové přijde montáž jednotlivých prvků výzdoby přibližně na 300 000 korun, cena jeho údržby a oprav se potom pohybuje kolem 30 000 korun.

V nedalekém a mnohem větším Chomutově zaplatí za vánoční výzdobu podobnou sumu. Mají tam ale jistotu, že každý rok bude výzdoba v jiném stylu s novými prvky. Město ji totiž nevlastní, ale pronajímá si ji. Podstatně méně než v Chomutově nebo Jirkově investují do vánoční výzdoby v Kadani na Chomutovsku. Za zhruba 80 000 korun tam ročně přikoupí několik nových světelných ozdob, ty starší pak věší do okrajových částí města.

Chomutovské vánoce budou letos trvat 25 dní. Oproti těm minulým budou bohatší o nové prodejní stánky a rozšířen bude i program. Ten je naplánován na každý den. Vánočním stromem v Chomutově, který je osazen na náměstí 1. Máje, je 13 metrová jedle se světelným řetězem dlouhým přes 1,5 kilometru. I ten je součástí vánočního osvětlení.

autor: Jan Beneš
Spustit audio