Tunel Blanka se v prosinci zřejmě neotevře, v arbitráži skončili dva ze tří rozhodců

Tunelový komplex Blanka se v plánovaném termínu 2. prosince zřejmě neotevře. Zprovoznění tunelu totiž může ovlivnit dnešní odstoupení dvou ze tří rozhodců z arbitráže mezi Prahou a firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která je dozorcem stavby. Vyplynulo to ze slov náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) pro ČTK. Mluvčí magistrátu Petra Hrubá později upřesnila, že po rezignaci arbitrů hrozí, že práce na dokončení tunelu zpomalí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Důvod odstoupení rozhodců prý ale Praha ani firma IDS neznají. Jednání rozhodčího soudu bylo odloženo na neurčito, město a firma se tak musí nejprve domluvit na nových rozhodcích, pak bude určen termín dalšího stání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odkladu otevření tunelového komplexu Blanka mluvil předseda klubu pražské ČSSD Karel Březina

Firma žaluje Prahu o 151,5 milionu korun za nezaplacené faktury. Stavba tunelu vyjde Prahu na necelých 37 miliard korun.

„Mé informace jsou, že dva ze tří rozhodců odstoupili. Jaké je k tomu vedly důvody, nevím,“ řekl ČTK Nouza. V konečném důsledku může rozpad soudu podle něj zapříčinit zdržení plánovaného termínu otevření 2. prosince.

Mediální zástupce IDS Pavel Kočiš řekl, že důvod odstoupení rozhodců firma nezná. „Odstoupili z nám neznámých důvodů. Za nás mohu říct, že ale budeme i nadále pokračovat ve vymáhání částky,“ řekl ČTK. Podle informací agentury odstoupili rozhodci z osobních důvodů.

Na arbitrážní soud se obě strany obrátily kvůli tomu, že firmě IDS město několik měsíců neplatilo za faktury. Podle ČTK zatím IDS za své služby inkasoval 202 milionů korun, chce ale víc, než bylo v původní smlouvě. Práce na stavbě se protáhly a firmě prý vzrostly náklady.

„Myslím si, že to může být určitá komplikace na cestě k otevření tunelového komplexu Blanka – byť IDS není dodavatel ve smyslu, že dodával stavbu nebo technologii. V tuto chvíli už jsem skoro stoprocentně přesvědčen, že 2. prosince se Blanka opravdu neotevře,“ říká předseda klubu pražské ČSSD a bývalý radní pro dopravu Karel Březina.

Tunel Blanka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Otevře se tunel v březnu?

U rozhodčího soudu skončil i spor Prahy a stavební společnosti Metrostav, která měla na starosti stavební část tunelového komplexu. Také stavebníkům Praha několik měsíců neproplácela faktury. Soud již v uplynulých měsících rozhodl, že Praha má firmě dluh zaplatit.

Tunelový komplex, jehož stavbu zadala někdejší politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn v roce 2011.

Termín politici několikrát odložili. Naposledy se mluvilo o zkušebním provozu od 2. prosince. To ale zpochybnila budoucí primátorka Adriana Krnáčová (ANO), podle ní auta vjedou do Blanky v březnu 2015.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme