Zemanovy výroky pobouřily Ukrajinu. Stěžovala si velvyslanci v Kyjevě

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo českého velvyslance Ivana Počucha, aby upozornilo na údajně nepřijatelné výroky prezidenta Miloše Zemana ohledně situace na Ukrajině. Podle prohlášení ukrajinského ministerstva Zemanova vyjádření neodpovídají duchu tradičních přátelských vztahů. Čeští představitelé ukrajinský krok nekomentovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Jednání velvyslance Ivana Počucha v Kyjevě bez dalšího komentáře potvrdil mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous.

„Mohu potvrdit, že velvyslanec Počuch dnes jednal na ukrajinském ministerstvu zahraničních věcí. Ukrajinská strana se k tomu vyjádřila ve svém prohlášení. My pochopitelně slova našich kolegů na ukrajinské straně bereme vážně,“ uvedl Frous.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrocích prezidenta Zemana ohledně situace na Ukrajině mluví bývalý diplomat a odborník na Rusko Vladimír Votápek

Podle ukrajinské agentury Unian se týká některých tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který tento týden v rozhovoru pro ruskou televizi První kanál (viz video níže) kritizoval západní sankce proti Rusku a také zopakoval názor, že na Ukrajině zuří občanská válka.

Zeman v posledních měsících navíc opakovaně odmítl, že by na východě Ukrajiny sloužili ruští vojáci. O jejich přítomnosti přitom několikrát informovalo NATO i OBSE. Ukrajinská diplomacie nicméně nezmínila, které konkrétní výroky stížnost vyvolaly.

Ukrajinská vláda dlouhodobě prosazuje názor, že ozbrojené střety na Donbasu jsou přímým důsledkem ruského vměšování, jehož projevem byla i březnová ruská anexe Krymského poloostrova.

Už dříve Zeman ke Krymu řekl, že nikdy Ukrajině nepatřil. „V posledním rozhovoru pro ruskou televizi říkal něco v tom smyslu, že veškerá pomoc proti Ukrajině je zbytečná, protože se stejně zhroutí. To se ukrajinské vládě pochopitelně líbit nemůže,“ říká bývalý diplomat a odborník na Rusko Vladimír Votápek.

Podle něj jde o výroky, které Rusku nahrávají: „Jsou to výroky, které kdyby nezazněly, tak by si je mohla ruská propaganda u pana prezidenta přímo objednat. Jsou velmi vyhovující oficiální ruské linii a tak vyhovující ruským zájmům, že jsme slyšeli ze Senátu Spojených států slova znepokojení nad výroky českého prezidenta.“

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že si Miloš Zeman v neděli v Bratislavě velmi přátelský povídal s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem.

„Já vůbec nechci zpochybňovat slova pana Ovčáčka o tom, že si pan prezident přátelsky popovídal s ukrajinským protějškem. Problém je v tom, že pan prezident je trochu nevyrovnaný – v některém prostředí se vyjadřuje proukrajinsky a relativně prorusky a velice rychle poté, bez nějakého zjevného důvodu, svá slova změní téměř o 180 stupňů,“ myslí si Votápek.

„Vzpomeňme si třeba na to, jak na začátku summitu NATO odmítal ruskou intervenci, její existenci. Říkal, že plně věří slovům ruského ministra zahraničí Lavrova a po takovém ani ne moc přátelském a ironickém štulci od švédského ministra zahraničí najednou otočil a držel oficiální linii NATO. Tyto výkyvy v postojích pana prezidenta jsou nějak těžko racionálně vysvětlitelné,“ dodal.

Hospodářskou pomoc EU a USA označuje Kyjev za klíčový příspěvek k ozdravění hospodářské situace, jejíž krizový stav prohloubil svržený režim proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Helena Šulcová, ČTK, Michaela Vydrová, Štěpán Sedláček, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme