Za studenou válku může Západ, ne Rusko, řekl Klaus ruské televizi Dožď

Válka na Ukrajině je vnitřním konfliktem, který Západ využil k rozpoutání nové studené války. Řekl to bývalý český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro nezávislou ruskou televizi Dožď. Nabídl také svůj pohled na řešení krize – podle něj se na ní musejí podílet sami Ukrajinci a jak Kyjev, tak separatisté budou muset dělat kompromisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recepce pořádaná ruským velvyslanectvím, Václav Klaus

Recepce pořádaná ruským velvyslanectvím, Václav Klaus | Foto: Filip Jandourek

Klaus televizi řekl, že nečekal, že se dožije něčeho podobného, jako je druhá etapa studené války.

„Tragédie Ukrajiny byla využita k zahájení nových konfliktů mezi Východem a Západem, což se nemělo stát. Západ využil vnitřního ukrajinského problému a ruská reakce byla jen odpovědí na to, co se na Ukrajině stalo, a nikoli počáteční příčinou všech těch problémů,“ uvažoval Klaus.

Ukrajinu označil za „trochu umělý stát“. Řešení konfliktu by podle něj mělo spočívat v jednáních mezi Kyjevem a povstalci.

„Pokud to interpretuji jako vnitřní ukrajinskou záležitost, tak se mi zdá, že dialog by se měl vést na Ukrajině, jiná možnost není. To se nedá řešit v Moskvě, Washingtonu nebo Bruselu,“ uvedl bývalý český prezident.

„Při takových rozhovorech nejde, aby jedna strana vyhrála deset nula, je potřeba najít kompromis – ať už to bude 5:5 nebo 6:4. Pokud ale všichni hledají řešení 10:0, pak na Ukrajině nikdy klid nebude,“ dodal.

Nakonec Klaus ruské televizi prozradil svůj recept na úspěšná jednání, který se mu prý osvědčil při dělení Československa.

„Rozhovory se musejí vést až do čtyř do rána. A když už jsou všichni zpomalení, přijdu já s návrhem, jak to vyřešit,“ řekl se smíchem.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme