Biden je v Kyjevě. Moskva varuje USA před pomocí, jež by 'narušila rovnováhu'

Moskva varuje Američany před pomocí ukrajinské armádě, která bojuje proti separatistům. Před několika dny navštívili tři ukrajinští polní velitelé americký Kongres a vrátili se s příslibem vojenské zbrojní pomoci. Včera večer přiletěl do Kyjeva americký viceprezident Joe Biden. Spekuluje se, že by dnes mohl oznámit dodávky „nesmrtícího materiálu“ pro Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viceprezident Joe Biden uklidňuje americké spojence ve východní Evropě

Viceprezident Joe Biden uklidňuje americké spojence ve východní Evropě | Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko od Washingtonu pro boj se separatisty požadoval zbraně, ty se však Bílý dům poskytnout zdráhá.

USA se stejně jako Ukrajina i další země se domnívají, že Rusko – vzdor tomu, že to odmítá – rebely vojensky podporuje a obává se, že by případné dodávky zbraní Kyjevu mohly vést Rusy ke zvýšení pomoci druhé straně.

Podporu by však ukrajinská armáda od Američanů mohla dostat v podobě vojenského vybavení včetně terénních vozidel Humvee nebo poradenství.

Za studenou válku může Západ, ne Rusko, řekl Klaus ruské televizi Dožď

Číst článek

Mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič včera Washington varoval, že by tato politika měla vážné následky. „Pokud k ní dojde, pak můžeme hovořit o vážné destabilizaci situace s těžkým dopadem na rovnováhu sil v regionu,“ řekl mluvčí.

Podle Lukaševiče by rovněž americké zbrojní dodávky znamenaly porušení dubnových ženevských dohod, jejichž signatářem jsou i Spojené státy. Dohody předpokládaly ukončení ozbrojené konfrontace na Donbasu a zahájení celonárodního dialogu o budoucím uspořádání Ukrajiny.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme