Ve sněhové kalamitě na severovýchodě USA uvízly desítky lidí

Severovýchod Spojených států se stále potýká s přívaly sněhu a pro listopad nezvyklým chladem. Kalamita nejvíc zasáhla stát New York na americkém severovýchodě, konkrétně pak západní část tohoto státu, kolem pobřeží velkých jezer. Symbolem této polární epizody je město Buffalo, které se ocitlo pod mohutnou vrstvou sněhu. Zimní bouři tam místy provázely kromě sněžení i hromy a prudká vichřice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severovýchod Spojených států se stále potýká s přívaly sněhu

Severovýchod Spojených států se stále potýká s přívaly sněhu | Zdroj: Reuters

Intenzita sněžení v posledních třech dnech je v oblasti skutečně nebývalá, ani starší obyvatelé regionu prý něco takového nepamatují. V obytných částech leží souvislá vrstva kolem dvou metrů sněhu, z toho metr čerstvého.

V následujících hodinách má napadnout další metr, možná metr a půl. Průměrný roční úhrn sněhových srážek je přitom v Buffalu asi dva a půl metru.

Začátkem víkendu by se pak měla obloha vyjasnit, také se má výrazněji oteplit, což taky dělá místním starosti, protože hrozí záplavy. Národní meteorologická služba vypočítala, že na západě státu New York přibývalo každou hodinu až třináct centimetrů sněhu a někde se jeho denní přírůstek přiblížil historickému rekordu, který je 193 centimetrů.

Kalamita má zatím v celých Spojených státech asi dvě desítky obětí na životech, většina z nich zahynula při nehodách na kluzké vozovce. Doprava v regionu je paralyzovaná, řada hlavních silnic a dálnic je uzavřená a lidem se důrazně doporučuje zůstávat doma.

V Buffalu se zatím ani nesnaží odklízet sníh z ulic, protože to nemá smysl. Prioritou bylo vyprošťování lidí, kteří uvízli po cestě v autech, v některých případech i více než den.

Ochlazení provázené přívaly sněhu není nezvyklý jev, obvykle ale nastává později. Říká se mu Lake effect, jde totiž o účinek velkých jezer na pomezí USA a Kanady. Studený vzduch se sune nad oblast jezer, tam se nasytí vlhkostí z velké vodní plochy a na břehu začne prudce sněžit. Kolem Huronského a Michiganského jezera nebo kolem jezer Ontario a Erie pak průměrně spadne půl metru sněhu za rok, tentokrát ale napadl za krátkou dobu trojnásobek.

Podle guvernéra státu New York Andrewa Cuoma už jsou všichni zachráněni s přispěním několika tisíc dobrovolníků, jen na odpočívadlech zůstávají řidiči kamionů:

„Na různých místech byly uvízlé stovky aut. Jak na páteřní dálnici, tak na desítkách dalších silnic. Musel to být hrozný zážitek, deset dvanáct hodin v autě. Smekám před našimi policisty, kteří na ty lidi dohlíželi. To, že nikdo v uvízlých autech nezemřel ani nebyl zraněný, je zásluha státní policie a šerifů. Protože ta situace byla nesmírně nebezpečná.“

V Buffalu kvůli počasí odložili zápas místního hokejového týmu Sabres, ve kterém se stal legendou Dominik Hašek. To samé platí o plánovaném víkendovém utkání ligy amerického fotbalu. Stadion Buffala Bills je zasypaný sněhem a klub nabídl dobrovolníkům deset dolarů za hodinu odklízení.

Arktický vzduch

Současná situace je pro severní Ameriku neobvyklá. Teploty po celé zemi jsou o mnoho stupňů nižší oproti sezonnímu normálu. Už v úterý naměřili v každém státě americké unie teploty pod bodem mrazu, včetně severní Floridy, texaského Houstonu a hor na Havaji.

Sněhem byla pokryta asi polovina Spojených států. Obvykle takový nápor zimy zasahuje USA až koncem prosince nebo začátkem ledna.

Tentokrát přinesl ochlazení vzduch z Arktidy, který se nad oblastí velkých jezer srazil s teplejším vzduchem, a tím se spustilo mohutné sněžení. První prudké ochlazení a první letošní sníh už ale zastihl části severních Spojených států a jižní Kanady začátkem listopadu.

Velmi tuhá a krušná byla v severní Americe i minulá zima. V důsledku polárního víru ji tam museli přetrpět s mírnějšími pauzami od loňského prosince až do března. Takové dlouhodobější podmínky jsou ve stejných zeměpisných šířkách Evropy nebývalé.

Severovýchod Spojených států se stále potýká s přívaly sněhu | Foto: Reuters

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme