Ruský pirátský server zveřejnil záběry z tisíců kamer po celém světě

Ruský pirátský server zveřejnil na internetu záběry z desetitisíců kamer po celém světě. Hackeři se nabourávají do webových a bezpečnostních kamer i dětských chůviček, které jsou napojené na internetovou síť. Upozornila na to západní média.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamera (ilustrační foto)

Kamera (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na pirátském serveru jsou ke zhlédnutí videa ze 125 zemí světa včetně České republiky.

Podle prvních zjištění ruský server využívá nedostatečné ochrany počítačových kamerových systémů. Jejich majitelé totiž používají výchozí tovární hesla jako admin nebo třeba číselnou řadu 12345.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na internetu se dostaly záběry z tisíců kamer po celém světě. Radiožurnál rozebral problém s ředitelem správce domény CZ Ondřejem Filipem

Podle ruské stránky haker.ru chce web zveřejněním záběrů z nechráněných kamer na tento problém upozornit.

„Lidé si pořád neuvědomují, že dneska všechno, co je připojeno k internetu, je vlastně počítač. Telefon je počítač, i kamera je počítač. Internet je skutečně trochu džungle a připojit k němu jakékoliv nechráněné zařízení je jenom pozvánka pro takové lidi, aby to zařízení zneužili,“ říká Ondřej Filip, ředitel správce domény CZ.

Britský telekomunikační úřad už vyzval uživatele kamer v Británii, aby své přístupové kódy změnili. To ale podle Filipa není jediný krok k ochraně zařízení.

„Vždycky je dobré tam mít něco, co odstíní pokusy po připojení dřív, než mohou hackeři zkoušet hesla, například firewall. I kamera jako každý počítač by se měla aktualizovat, má nějaký firmware. Může se stát, že obsahuje nějakou bezpečnostní chybu, a pokud její software neaktualizujeme, může ji někdo zneužít,“ dodává Ondřej Filip.

Martin Hromádka, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme