SZPI nařídila stáhnout z prodeje kojeneckou vodu, obsahuje chlor

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti Kaufland neprodleně stáhnout z prodeje kojeneckou vodu Aqua Anna od výrobce Aqua Nova z Radiměře na Svitavsku. Pětilitrové balení s datem minimální trvanlivosti do 17. září 2015 obsahovalo chlor, což zákon u kojeneckých vod zakazuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SZPI zjistila kojeneckou balenou vodu kontaminovanou chlórem

SZPI zjistila kojeneckou balenou vodu kontaminovanou chlórem | Foto: SZPI

„Senzorické hodnocení vzorku potvrdilo zápach po chloru a následná laboratorní analýza stanovila obsah volného chloru na 0,12 miligramů na litr," uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

"Příslušná vyhláška nepovoluje přítomnost volného chloru v kojeneckých vodách, do kterých se nesmí přidávat žádné cizí látky s výjimkou oxidu uhličitého,“ upozornil.

Došlo tak k porušení evropského nařízení tím, že byla nabízena potravina, která není bezpečná pro cílovou skupinu spotřebitelů.

Podle mluvčího Kauflandu Michaela Šperla se už výrobek neprodává. „Vodu s datem minimální trvanlivosti do 17. září 2015 jsme ihned po informaci od SZPI, tedy 19. listopadu, okamžitě stáhli z prodeje,“ informoval.

Z došetřování podle SZPI vyplynulo, že výrobce dodal prodejci celkem 3944 balení závadné šarže kojenecké balené vody. Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži doma, aby ji nepodávali kojencům.

SZPI zároveň provedla kontrolu u výrobce a s příslušnými provozovateli zahájí správní řízení o uložení pokuty. Chlór v kojeneckých vodách zakazuje zákon. Kaufland se ale brání, že podle Státního zdravotního ústavu voda obsahovala tak malé množství, že zdraví neohrozí.

SZPI zjistila kojeneckou balenou vodu kontaminovanou chlórem | Foto: SZPI

SZPI zjistila kojeneckou balenou vodu kontaminovanou chlórem | Foto: SZPI

ČRo, kap, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme