Policie dopadla podezřelého, který hrozil bombou v havlíčkobrodské nemocnici

Policisté našli podezřelého, který údajně vyhrožoval bombovým útokem v havlíčkobrodské nemocnici. Nemocnice kvůli prvnímu telefonátu ve čtvrtek večer evakuovala všechny pacienty. Muž pak zatelefonoval výhružku i dnes ráno. Nemocnice ale zůstala v provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál nemocnice Havlíčkův Brod

Areál nemocnice Havlíčkův Brod | Foto: Google Maps

„Důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti dnes po deváté hodině zadrželi v Brně. Jedná se o muže ve věku okolo padesáti let. Případ v současné době kriminalisté dále prověřují,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že muž je vyslýchán. Všechna bezpečnostní opatření v nemocnici byla zrušena.

Na Vysočině nejde o první takový čin. Podobný případ se stal před čtyřmi lety ve Žďáře nad Sázavou. Tehdy jedenačtyřicetiletý muž volal z telefonní budky, že uložil bombu v městském divadle nebo některém z bytů. Požadoval také výkupné s pohrůžkou, že zaútočí na náměstí při autogramiádě olympijské vítězky Martiny Sáblíkové. Policisté ho vypátrali pomocí pachové stopy a nahrávky telefonátů, byl odsouzen na dva a půl roku.

Až tři roky vězení

Šíření poplašné zprávy, kam patří i anonymní telefonáty oznamující bombu, se daří policistům poměrně úspěšně odhalovat. Autora výhrůžek zjistí ve zhruba padesáti procentech případů.

I jeden telefonát může mít pro pachatele závažné důsledky. „Pachateli za šíření poplašné zprávy hrozí až tři roky vězení,“ říká Ivana Nguyenová z Policejního prezidia.

Celkově podle policejních statistik za poslední čtyři roky takových případů ubývá. Letos ovšem zaznamenaly mírný nárůst.

„Do září 2013 jsme zaznamenali 168 případů, do září letošního roku máme případů 193. Za poslední čtyři roky však zaznamenáváme pokles těchto skutků,“ dodává Nguyenová.

Nejčastějšími šiřiteli poplašné zprávy jsou podle Policejního prezidia dospělí recidivisté. Odhadnout, jaký pachatel za výhrůžkami stojí, je ale těžké.

„Poměrně spolehlivě můžeme říci, že chce získat pozornost. I proto volí metody, které jsou známé a veřejnost je může vnímat jako hrozbu,“ vysvětluje psycholog Radek Ptáček z Policejní akademie.

Zásilky s práškem

Závažnější hrozbu a tím pádem i jinou trestní kvalifikaci představují zásilky s jedovatým práškem. Několik takových dorazilo tento týden na ministerstva a Pražský hrad. V jedné z nich byl prokazatelně jedovatý prášek, a to v množství, které by bylo smrtelně nebezpečné.

„Tady platí takové pravidlo, že čím je ta hrozba promyšlenější, tím je riziko toho, že se stane něco dalšího větší,“ varuje psycholog Radek Ptáček z policejní akademie.

Obálky s podezřelým obsahem se začaly celosvětově šířit po teroristických útocích na USA v roce 2001, nevyhnuly se ani České republice. Za rok 2001 lidé oznámili hasičům 5000 dopisů a balíčků, které vzbuzovaly podezření. Zásilky se objevovaly v menším počtu i v dalších letech.

Eva Rajlichová, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme