Dočkají se hendikepovaní sexuální asistence i u nás?

21. listopad 2014

Tělesná láska je součástí lidského života. Nezáleží na tom, zda je člověk úplně zdravý nebo ne. Pro některé handikepované jsou ale intimní chvíle téměř nedostupné bez cizí pomoci. V některých západních zemích je proto zavedená placená sexuální asistence. A některé organizace toto téma otevírají také u nás.

Petra Čermáková je aktivní čtyřicetiletá dáma. Trpí ale postupným ochabováním svalstva, kvůli kterému je odkázaná na elektrický vozík a asistenčního psa. Životního partnera si zatím marně hledá. Pomáhají jí v tom internetové seznamky, na kterých se jí několikrát podařilo oslovit i muže na společné intimní chvíle. Petra je popisuje jako lidi, kteří byli zvyklí o někoho pečovat: „Asi jim to dělalo víceméně dobře, že si můžou trochu zapečovat.“

Jiní její přátelé z řad handikepovaných své sexuální potřeby řeší různě: „Někteří využili služeb profesionálních prostitutek. A potom je skupina lidí, kteří to v sobě tutlají.“ A to zejména v ústavech, kde bývá téma sexuality handikepovaných tabu. Mnozí klienti zažijí dotyky v intimních partiích jenom při hygieně.

Podle Anety Vidurové z brněnské Ligy vozíčkářů, která se o sexuální asistenci dlouhodobě zajímá, ale zamlčování a potlačování sexuality ústí v problémy. „Nestimulovaná sexualita se může projevovat tím, že člověk odmítá sebe sama jako člověka a odmítá i svoje tělo, nemá k němu vybudovaný vztah. Sexuální asistencí si ti lidé osvojují věci, které objevuje veřejnost v době puberty a dospívání.“

03255993.jpeg

Poptávka po profesionální pomoci podle ní u nás existuje. V západních zemích už ostatně sexuální asistence funguje. Ve Švýcarsku existuje specializované pomaturitní studium pro sexuální asistentky, jehož součástí je i psychoterapie. Pojišťovny tam na službu dokonce přispívají. Sexuální asistentky si samy stanovují hranice, kam až v rámci své asistence chtějí zajít.

O možnost takto vzdělat sexuální pracovnice se zajímá také česká organizace Rozkoš bez rizika. Cesta k umožnění takovéhoto vzdělání a vůbec poskytování služby u nás ale bude podle Anety Vidurové dlouhá. Právě proto o sexualitě handikepovaných Liga vozíčkářů organizuje debaty, aby téma sexuální asistence před veřejností otevřela.

autor: Martina Pelcová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.