Spor státu s firmou Lukoil Aviation Czech projedná odvolací soud

Obvodní soud pro Prahu 1 začal projednávat spor státu s firmou Lukoil Aviation Czech, kterou řídí prezidentův poradce Martin Nejedlý. Správa státních hmotných rezerv žádá po společnosti přes 27 milionů korun za transakce s leteckým palivem. Nejedlý chtěl prosadit mimosoudní dohodu, stát na to ale nechce přistoupit. Soudkyně proto návrh zamítla. Lukoil se ale proti tomuto rozhodnutí odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Spor začal už v roce 2009. Správa hmotných rezerv tehdy uzavřela s firmou smlouvu na obměnu 30 tisíc kubíků leteckého paliva. Společnost však údajně vrátila jen polovinu toho, co odebrala, za což jí vedení správy vyměřilo pokutu.

Lukoil Aviation Czech pokutu rozporoval, v červnu však soud platebním rozkazem rozhodl, že firma skutečně musí zaplatit 27 milionů korun a osmiprocentní úrok za každý den prodlení. Společnost ale podala takzvaný odpor, kterým rozkaz zrušila, a soud musel nařídit dnešní veřejné projednání sporu.

Právník Lukoilu Jan Vondráček dnes navrhl smírné řešení. Podle něj ale společnost odmítá zaplatit celou požadovanou částku.

„Já si nemyslím, že se to vylučuje. Nepřiznal chybu, protože žádnou neudělal. Lukoil neporušil žádnou povinnost ze smlouvy, ze které je žalována ta smluvní pokuta, která je předmětem tohoto řízení,“ uvedl.

Stát možnost smírného řešení odmítl. Lukoil poté navrhl, aby soud jednání přerušil a stranám sporu uložil jednání před mediátorem. To soudkyně zamítla, nesouhlasila s tím ani druhá strana sporu.

„Stanoviska jsou tak rozdílná, že nevidím ani důvod, proč to dělat prostřednictvím mediace,“ řekla advokátka Alena Vaňková, která zastupuje stát.

Lukoil se proti dnešnímu rozhodnutí soudu odvolal, případem se tak bude muset zabývat pražský městský soud.

Na výsledku soudního sporu závisí další setrvání Nejedlého na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman se po rozsudku rozhodne, jestli bude dál jeho poradcem.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme