Státní zástupci by měli dohlížet na důkazy proti obžalovaným, požaduje Válková

Státní zástupci budou muset být víc aktivní a sami dohlížet na důkazy proti obžalovaným. Počítá s tím návrh nového trestního řádu, který připravuje pracovní komise při ministerstvu spravedlnosti. Ten má také zrychlit průběh trestního řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Podle šéfky resortu Heleny Válkové za hnutí ANO by se tak zrychlilo přípravné řízení a posílilo právo obviněného na to, aby se co nejrychleji shromáždily důkazy.

„A buď by se trestní stíhání zastavilo, nebo s odpovědností, kterou by státní zástupce měl mít a se kterou bude korespondovat zase větší kompetence ve fázi přípravného řízení, by obžalovaného postavil před trestní soud a pak prokázal, že opravdu spáchal ten skutek a mohl být uložený trest,“ vysvětluje ministryně.

Helena Válková na začátku listopadu předložila koaličním partnerům novelu zákona o státním zastupitelství. Návrh mimo jiné počítá se zřízením speciálního odboru pro potírání korupce a finanční kriminality a zároveň se zachováním obou vrchních státních zastupitelství.

Trestní řízení se má zrychlit

Trestní řízení se také možná zrychlí, počítá s tím nový trestní řád. Podle návrhu, který vypracovala komise při ministerstvu spravedlnosti, totiž případ nebudou tak dlouho zkoumat policisté a státní zástupci.

Podle předsedy komise Pavla Šámala je potřeba, aby důkazy zazněly hlavně před soudem, a ne při vyšetřování. „Protože tam to probíhá neveřejně, není dostatečná kontrola, jakým způsobem to probíhá, proč to trvá tak dlouho a tak dále,“ říká a dodává:

„Kdežto u soudu to probíhá veřejně, mohou se zúčastňovat i novináři, sledovat, jakým způsobem soud postupuje, vyhodnocovat. To je ten důvod, aby se dokazování přeneslo hlavně před soud.“

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale odmítá, že by fáze přípravného řízení trvala příliš dlouho.

„Já musím trochu opravit trestní stíhání. Od okamžiku zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě do okamžiku podání obžaloby trvalo v uplynulém roce 53 dní. A přibližně na podobné úrovni se pohybuje délka trestního stíhání po dobu posledních čtyř, pěti let,“ tvrdí.

Připouští však, že existují výjimky, třeba když je potřeba zajistit důkazy v zahraničí.

Zuzana Petráňová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme