Mládek: Obchodní dohoda mezi Evropskou unií a USA je v českém zájmu

Česko má podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) velký zájem na dosažení obchodní dohody mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Mládek to řekl v Bruselu po schůzce se svými kolegy z ostatních zemí unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek

Jan Mládek | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podepsání dohody o volném obchodu by podle analýz výrazně přispělo k růstu zaměstnanosti v Evropě i ve Spojených státech.

Dohoda ale má i řadu odpůrců, kteří tvrdí, že by mohla ohrozit například vysoké standardy ochrany spotřebitele. Mládek ale kritiku dohody odmítá.

„Je v zájmu Evropy, ale i Spojených států, dosáhnout této dohody,“ míní český ministr průmyslu a obchodu. Podle něj se ale může stát, že Američané nakonec dohodu uzavřou ne s Evropou, ale "v rámci Pacifiku".

Rozsáhlá obchodní dohoda mezi EU a USA, známá jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), by v případě uzavření vytvořila největší zónu volného obchodu na světě.

Někteří ministři z členských zemí osmadvacítky dávali podle Mládka najevo obavy ze složitého procesu schvalování dohody v Evropě samotné i v Evropském parlamentu.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme