Lidé mohou koupit a darovat trvanlivé potraviny v Národní potravinové sbírce

Dva tisíce dobrovolníků se dnes objevují v supermarketech po celém Česku. Muži i ženy s výrazným označením se podílí na Národní potravinové sbírce. Přispět do ní může každý, kdo jde nakupovat. Stačí v jednom ze čtyř stovek obchodů přihodit do košíku trvanlivé potraviny, které pak hned za pokladnou odevzdá dobrovolníkům. Sbírka trvá až do 8 hodin večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní potravinová sbírka v Liberci

Národní potravinová sbírka v Liberci | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Sbírka se snaží reagovat na fakt, že je v Česku více než 15 procent obyvatel ohrožených chudobou, nebo sociálním vyloučením.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Národní potravinové sbírce natáčel redaktor Lubomír Smatana

„Člověk ráno přijde do obchodu, dostane letáček se seznamem a ke svému běžnému nákupu přihodí trvanlivé potraviny, které potom bude chtít darovat. V loňském roce jsme měli dokonce i takové případy, že přišli lidé, nakoupili plný košík trvanlivých potravin, ten nám přivezli do sběrného místa za pokladnami a řekli, že je to celé pro nás,“ vysvětluje Pavlína Kalousková, ředitelka organizace Byznys pro společnost, která společně s Potravinovou bankou akci pořádá.

Potraviny mimo jiné získá i pražské komunitní centrum Motýlek, které pomáhá dětem s hendikepem.

„Opravdu musím říct, že to byl pro nás přínos, protože jsme měli možnost podpořit rodiny i mladé lidi zase jiným způsobem, než to běžně děláme. Potravinový servis je něco, na co neziskové organizace běžně nemají finance. Pro nás to určitě význam mělo,“ chválí akci členka komunitního centra Petra Blažková.


Potraviny ze sbírky skončí třeba i v azylovém domě v pražských Záběhlicích. Mohou se zde ocitnout lidé, kteří například přišli o důchod. „Měli se třeba dostavit před lékařskou posudkovou službu a neudělali to. A najednou jsou bez prostředků a my ty potraviny využijeme,“ vysvětluje vedoucí záběhlického azylového domu Radka Pištěková, která dnes bude darované potraviny vybírat:

„Myslím si, že je to důležitá a potřebná věc. Pro dobrovolníky, kteří se toho účastní, je to i náročné. Teď je to vymyšlené tak, že každý dobrovolník tam bude čtyři hodiny, což si myslím, že je únosné. Loni jsme tam stáli šest hodin a bylo to opravdu moc. Bavilo mě to, samozřejmě že jsme se také setkali s negativními ohlasy.“

Azylový dům svým klientům nevaří. Nemá na to žádné podmínky, ani povolení. Klienti si vaří sami.

Národní potravinová sbírka v Liberci | Foto: Ivana Bernáthová

Jídlo ze sbírky shromažďuje Potravinová banka, která ho pak rozděluje mezi různá sdružená po celé republice. Nejčastějšími položkami jsou těstoviny, mouka, luštěniny, piškoty, rýže nebo různé konzervy. První Potravinovou banku v Česku založil před lety francouzský novinář Fabrice Plichta, který charitu považuje za zcela přirozenou věc:

„Ve Francii, kde je to už zavedené, bude letos už 30. ročník. Je to opravdu velký svátek solidarity. Lidé nakupují a darují ve velkém.“

Obchodů, které se po celém Česku zapojily, je třikrát více než při loňském premiérovém ročníku. Vloni lidé darovali 66 tun potravin, letos by to díky lepší organizaci a vyššímu počtu dobrovolníků mohlo být podstatně víc, předpokládá Fabrice Plichta.

Sbírka na Vysočině

Na Vysočině se do potravinové sbírky zapojilo skoro 20 supermarketů a drogerií. Kompletní seznam můžete najít zde. V Jihlavě sbírku pořádá organizace Středisko křesťanské pomoci Naděje pro život. Jeho vedoucí David Chlupáček vysvětluje, jak sbírka funguje.

„Při vstupu do obchodního domu, kde budou naši dobrovolníci, dostanou zákazníci leták. Naopak při východu za pokladnami budou stát další naši dobrovolníci, kde budou moci zákazníci nechat potravinový dárek. Nelze je minout.“

Potraviny pak pracovníci charity odvezou do azylového domu matek s dětmi, do azylového domu pro muže a zbytek rozdělí charita podle potřeby dalším chudým.

Jídlo v Potravinové bance v Liberci | Foto: oficiální Facebook Potravinové banky Liberec

Olga Štrejbarová, Ľubomír Smatana, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme