Českým kandidátem na funkci generálního advokáta Soudního dvora EU je Michal Bobek

Česko získá u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku dalšího zástupce. Vůbec poprvé tam obsadí post generálního advokáta. Na prestižní funkci doporučila ministerská výběrová komise sedmatřicetiletého experta na evropské právo Michala Bobka. Představit se byl už i ve sněmovně. V týdnu ho grilovali členové evropského výboru. A podobně jako při výběrovém řízení také u nich zabodoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní dvůr Evropské unie

Soudní dvůr Evropské unie | Foto: Soudní dvůr Evropské unie

Na vystoupení Michala Bobka byli členové evropského sněmovního výboru velmi zvědaví. Na elitní post generálního advokáta ho doporučila už v říjnu výběrová komise ministerstva spravedlnosti.

Poslancům se ale muž s pověstí respektovaného akademika a znalce evropského práva přišel poprvé představit tento týden. A u většiny členů výboru zanechal dobrý dojem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českého kandidáta na funkci generálního advokáta Soudního dvora EU Michala Bobka představuje redaktorka Věra Masopustová

„Evidentně nás zaujal v diskuzi. Bylo vidět, že je to velmi fundovaný člověk, který své práci rozumí. Ale i životopisem, profesní dráhou včetně té akademické. Z toho co víme, se nám jeví jako velmi vhodný kandidát, který má tuto náročnou práci zastávat velmi dobře,“ zhodnotil vystoupení Michala Bobka šéf výboru Ondřej Benešík z KDU-ČSL.

České právo funkci generálního advokáta nezná. Do evropského právního systému přišla z Francie a využívá se zejména v ostatních frankofonních zemích.

V praxi funguje generální advokát jako čtvrtá, nezávislá strana soudního sporu. Doplňuje pohled soudce, žalobce a obhajoby. K případu vypracuje odborné stanovisko, které je sice pro soud nezávazné, je ale veřejné a může tak soudce svými závěry přesvědčit.

„Velmi důležitá je také podmínka, že by měl výborně hovořit francouzsky. Také by to měl být dobrý znalec evropského práva. Dynamický člověk, který by se neměl bát do celého procesu vnést nové neotřelé názory,“ přibližuje Michal Tomášek, šéf katedry evropského práva při Univerzitě Karlově, co je pro uchazeče o funkci generálního advokáta klíčové.

Soudní dvůr EU tvoří jeden soudce za každý členský stát EU.
Soudnímu dvoru je nápomocno devět generálních advokátů, jejichž úkolem je předkládat stanoviska k případům předloženým soudu. Musejí tak činit veřejně a nestranně.
Soudci a generální advokáti jsou jmenováni na funkční období šesti let s možností opětovného jmenování. O kandidátech, které chtějí jmenovat, rozhodují vlády jednotlivých členských států EU.
Zdroj: Europa.eu

Všem těmto aspektům Michal Bobek podle ministerské komise vyhověl. Přesto někteří členové sněmovního výboru našli na jeho kandidatuře mezery. Třeba Daně Váhalové z ČSSD vadí, že i přes odborné kvality je Bobek v sedmatřiceti letech na takovou funkci mladý:

„Já si myslím, že do těchto funkcí, jako jsou soudci nebo advokáti, by měli být nominováni lidé, kteří reprezentují Českou republiku a mají životní i praktické zkušenosti.“

Bobek totiž za sebou nemá dvacetiletou praxi, kterou prosazuje evropský výbor. A právě jeho slovo má hrát významnou doporučující roli při definitivním schvalování českého kandidáta.

Komise, která Bobka vybírala, ale namítá, že délku praxe lze odpustit, pokud jde o kandidáta s výjimečnými právnickými schopnostmi. A ty životopis Michala Bobka prý vykazuje.

Je profesorem evropského práva na College of Europe v belgických Bruggách a současně i výzkumným pracovníkem Institutu evropského a srovnávacího práva Univerzity v Oxfordu. Sám Bobek má jasno, co by chtěl v roli generálního advokáta Soudního dvora EU prosadit.

„Já pevně doufám, že by se mi podařilo najít rovnováhu průsečíku mezi širším pohledem spíše akademickým, pohledem na právo a nějakou vnitrostátní praxí a realitou – jak to reálně funguje v rámci soudu členských států, ať už v České republice nebo u jiných.“

Soudní dvůr Evropské unie | Foto: Soudní dvůr Evropské unie

Česko obsadí post generálního advokáta vůbec poprvé. Z jedenácti míst totiž šest stabilně patří velkým zemím. Zbylých pět pozic rotuje podle abecedy mezi ostatními dvaadvaceti členskými státy Evropské unie.

Kandidaturu Michala Bobka musí ještě potvrdit vláda. Pak ho ještě čeká grilování před evropským výborem složeným ze seniorních soudců různých členských států. Pokud uspěje i tam, musí jeho jmenování definitivně stvrdit ještě Rada Evropské unie. V případě úspěchu nastoupí Michal Bobek do funkce v říjnu příštího roku.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme