Obyvatelé Náchoda v místním referendu rozhodují o osudu areálu bývalé Tepny

V Náchodě se opět otevřely volební místnosti. Lidé dnes po celý den hlasují v místním referendu o tom, zda chtějí ve městě na pozemku bývalé Tepny nové nákupní centrum. V centru města ho chce postavit firma JTH Holding. Stavba obchodního centra zatím získala nepravomocné územní rozhodnutí. Odpůrci se proti němu odvolali - tvrdí, že je v rozporu s územním plánem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na zámek v Náchodě

Pohled na zámek v Náchodě | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Martin Langer

Podle odpůrců by projekt také znamenal pro lokalitu nadměrné dopravní zatížení a obchodní centrum prý zlikviduje drobné živnostníky.

„Tento typ zástavby do centra města zkrátka nepatří. Náchod, který má centrum velmi malé, by si spíše zasloužil, aby tam vznikla nějaká plnohodnotná městská čtvrť. Se všemi funkcemi, které centrum města plní, tedy bydlení, služby, obchod, ale třeba i nějaká drobná výroba,“ dodává jeden z iniciátorů referenda a současně městský zastupitel za stranu zelených Michal Kudrnáč.

Náchodský starosta a sociální demokrat Jan Birke přiznává, že Tepna je pro město problém. Chce ale ctít práva současného majitele. Odpůrcům také vytýká, že nevědí, jak by měla radnice s pozemky naložit:

„Musí tam být záměr, který je reálný. A ne z říše snů. Nemůžeme tam stavět byty, protože v Náchodě v tuto chvíli nejsou potřeba.“

Referendum má dvě otázky a podle iniciátorů má radnici zavázat ke koupi pozemků a k tomu, aby v územním řízení se stavbou nesouhlasila. Hlasuje se po celý den, říká mluvčí radnice Nina Adlof:

„Hlasuje se v již známých 25 okrscích. K dispozici je tedy 25 volebních místností. Jejich místa jsou stejná, jako tomu bylo v komunálních volbách v říjnu. Referendum bude trvat do 20 hodin.“

Výsledek referenda bude pro zastupitelstvo zavazující jen, pokud k urnám přijde přes 35 procent oprávněných voličů. Současně musí čtvrtina ze všech lidí na voličských seznamech hlasovat kladně. Do 13 hodin ale přišlo hlasovat jen okolo pěti procent oprávněných voličů.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme