Soudy přiznávají pozůstalým vyšší odškodnění za usmrcení blízkého člověka

Soudy začaly přiznávat vyšší odškodnění za smrt z nedbalosti. Zatímco ještě vloni stál život člověka jen 240 tisíc korun, letos už ale soudy přiznávají mnohem vyšší částky. Navýšení umožnil nový občanský zákoník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní nehoda (ilustr. foto)

dopravní nehoda (ilustr. foto) | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Jen letos dva případy ukazují na to, že za citovou újmu a utrpení mohou pozůstalí získat i milionové kompenzace.

Řidič na Táborsku vjel do protisměru a zabil dvaapadesátiletého cyklistu. Soud rozhodl, že pozůstalí mají kvůli citové ztrátě nárok na odškodnění v plné výši. Čtyři miliony korun by si měli rozdělit rovným dílem rodiče mrtvého muže a jeho dvě děti.

Soud přihlédnul k tomu, že pro zmíněné rodiče to není první podobná ztráta. O jednoho syna v minulosti už přišli. S dětmi měl zase otec velmi blízký vztah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudy začaly přiznávat vyšší odškodnění za smrt z nedbalosti. Podrobnosti zná reportérka ČRo Petra Benešová

Tento příklad jasně dokazuje, že soudci podle nového občanského zákoníku přiznávají vyšší finanční kompenzace, upozorňuje právník Petr Šustka

„Pokud to byl druhý z potomků a o toho prvního už přišli, tak je logické, že ta náhrada může být vyšší.“

„Podle starého občanského zákoníku jsme se bavili o 240 tisících plus cca 200 až 300 tisíc korun, což byly standardní odškodnění za usmrcení osoby blízké. V současné době, si myslím, že ten základní trend bude v částce kolem 500 tisíc korun,“ dodává Šustka

Odškodnění však nedostává automaticky každý z příbuzných. Soudci musejí při rozhodování zohlednit úroveň utrpení u každého z pozůstalých.

Usmrcení z nedbalosti(1) Kdo jinému z nedbalosti způsobí smrt, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na jeden rok až šest let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony.
(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 3 smrt nejméně dvou osob.
Zdroj: Trestní zákoník č. 40/2009 Sb.

„Někdo může být na zemřelého manžela například navázaný daleko víc než někdo je sice manželkou nebo manželem, nicméně už třeba jsou dvacet let od stolu i od lože,“ vysvětluje právní Petr Šustka.

„Ten nový občanský zákoník skutečně jde vstříc tomu skutečnému utrpení a vlastně před soudem posléze prokazovat tu skutečnou míru vztahu a od toho se bude posuzovat i ten nárok, který bude přiznáván,“ dodává právník Petr Šustek

Podobně k utrpení příbuzných přistupoval i prostějovský soud v polovině září. Pozůstalým po jednašedesátileté ženě, která umřela při nehodě, přiznal vysoké částky. Sestra a její děti mají dostat po 450 tisících, vnučka pak 350 tisíc korun.

Odškodnění neurčují tabulky

Výše odškodnění je vždy individuální a soudy už se neřídí podle žádných tabulek.

„Tam je rozhodnutí zejména hloubka toho citového vztahu mezi těmi dotčenými osobami a některé další okolnosti, které musí soudy zdůvodnit,“ popsal soudce Nejvyššího soudu v Brně Petr Vojtek.

„Ta úprava v zákoně je velmi stručná. Tam se jenom říká, že má dojít k úplnému odčinění a nelze-li tak, tak podle zásad slušnosti. Tam soudy musí odůvodnit všechny ty okolnosti, které jsou významné a přicházejí do úvahy.“

Petr Vojtek ale upozorňuje, že zatím se jedná o první případy. Teprve až několikaletá praxe ukáže, jak vysoké částky na odškodnění za smrt blízkého lidé vysoudí.

Třeba ve Spojených státech amerických se v podobných kauzách lidé domůžou i miliardových částek. Rekordní odškodné vysoudila vdova po kuřákovi Cynthia Robinsonová letos v červenci.

Zatím nepravomocně jí má výrobce cigaret R.J. Reynolds zaplatit 480 miliard korun. Soud řekl, že společnost nedbale informovala o nebezpečí tabáku a jeho návykovosti.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme