Vánoční stromky letos podraží. Lidé zaplatí o několik desetikorun více

Za vánoční stromky bude letos nutné si připlatit. Stromky zdraží řádově o několik desetikorun. Samotný prodej začne už příští týden na první adventní neděli. Živé stromky budou k dostání nejen v lesních školkách, ale i přes internet. Kromě online zásilek řezaných stromků je také možné půjčit si stromky v květináči a po svátcích je vrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesníci se připravují na letošní Vánoce

Lesníci se připravují na letošní Vánoce | Zdroj: ČTK

„Vlastní přípravy na ty Vánoce už jsou od konce prázdnin, kdy už vlastně na té plantáži si vyznačujeme stromy, které by byly vhodné pro vánoční prodej. Už jsme od včera začali těžit,“ popisuje nejhektičtější období v roce Pan Václav Faltus z Nekoře.

Stromy se nyní musí zalévat, stříhat a tvarovat. Některé lesní školky dokonce musí na sezónu nabírat nové pracovní síly, aby stihly stromy připravit k prodeji.

Podle odhadů se každoročně v Česku prodá zhruba jeden milion kusů. Většina prodaných stromků je přímo z plantáží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoční stromky letos podraží. Zjistila redaktorka ČRo Zuzana Švejdová

„Samozřejmě, že jsou ceny jiné ve velkých městech - tam rostou náklady na dopravu, rostou tam náklady na nájmy, které jsou poměrně vysoké v těch velkých městech,“ říká mluvčí Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

Tradičně nejoblíbenější je jedle, která je ale taky nejdražší. Za jeden a půl metru vysoký stromek zaplatí lidé kolem pětistovky. Smrk je zhruba o dvě stě korun levnější, cena borovice se pohybuje okolo tří set korun.

Mezi českými domácnostmi jednoznačně vedou živé stromky, umělý si pořizuje průměrně jen každá dvacátá rodina. V posledních dvou letech ale roste zájem i o půjčování stromků.

Půjčování živých stromků

„Zájem je o to rok od roku větší. My jsme vlastně vloni zdvojnásobili nabídku toho počtu stromečků a stejně jsme neuspokojili všechny zájemce. Loni jsme půjčili dvě stě stromečků a zájem by byl tak minimálně o tři sta padesát,“ vysvětluje vedoucí projektu jedné z pražských půjčoven stromků Martin Líbal.

Loni měla půjčovna pana Líbala vyprodáno během dvaceti minut. Za půjčovné tu lidé zaplatí od pěti set do osmi stovek korun. Stačí si jen vybrat konkrétní stromek na internetu, zarezervovat a počkat, až ho firma doveze.

„My ten stromek potom zase od těch lidí vyzvedneme. V dalším období - řekněme leden, únor, březen se ty stromky vrací zase zpátky do přírody a hledáme pro to spolupráci s různými typy institucí. Školy, třeba nějaké dětské ústavy.“ uzavírá Martin Líbal.

Češi se vrací k tradicím, živé vánoční stromky opět nahrazují ty umělé

Číst článek

„Půjčovné je na deset dní. Takzvané pronájmy stromků v květináči jsou už několik let hitem v Británii a ve Spojených státech. Najdou se ale i lidé, kteří za stromek platit nechtějí a načerno vyráží do lesa. Lesníci jsou ale na ně připravení“, dodává František Valdman.

„Dneska v lese už často používají lesníci postřik, kterým stromečky postříkají, a vlastně de facto si ten zloděj přinese domů stromeček, dá si ho do obýváku a ten smrad z něho, který tam potom je, tak to je zadostiučinění,“ směje se Valdman.

Samotný prodej zahájí obchodníci už za týden na první adventní neděli. Největší nával ale očekávají až pár dní před Vánoci. K dostání budou přímo na plantážích, v lesních školkách nebo třeba ve velkých městech před supermarkety.

Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí ozdobí smrk z Nespek na Benešovsku

Číst článek

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme