Francouzští nacionalisté Marine Le Penové získali vysokou půjčku od česko-ruské banky

První česko-ruská banka půjčila francouzské nacionalistce Marine Le Penové pro její stranu - Národní frontu - devět milionů eur, v přepočtu čtvrt miliardy korun. Banka vznikla před lety v České republice a nyní sídlí v Rusku. Uvedl to francouzský zpravodajský web Mediapart. Podle něj celá záležitost vyvolává otázky o možném zahraničním vlivu na politický život Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová | Foto: European Parliament

Národní fronta, která připravuje na 29. listopadu v Lyonu celonárodní sjezd, získala půjčku v Moskvě již v září. Le Penová řekla, že se jen nerada obrátila k zahraničním bankám, ale že ji nic jiného nezbývalo, protože ve Francii nebyla s to peníze sehnat.

Poskytnutí půjčky francouzské Národní frontě ruskou bankou přichází v době velmi zhoršených vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem na pozadí ukrajinské krize. EU zavedla proti Rusku sankce, které se týkají pěti státních ruských bank a 119 osob, z nichž jedna podle zdrojů Mediapartu pomohla francouzským nacionalistům získat v Moskvě půjčku.

Deník Le Monde zase uvádí, že s půjčkou pomohl Národní frontě europoslanec Jean Luc Shaffhauser, bývalý konzultant pro společnosti Dassault Aviatiot, který působil jako zprostředkovatel.

Získání ruské půjčky je podle francouzského webu výsledkem politického sbližování Národní fronty s Ruskem, které Le Penová zahájila ihned po svém nástupu do čela strany v roce 2011. Tehdy řekla, že obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Od té doby odjela několikrát jednat s různými ruskými politiky do Moskvy a v Paříži se setkává s ruským velvyslancem ve Francii. Vyjadřuje se přitom pro posílení vztahů Francie a Ruska.

Nacionalisté, kteří vystupují především proti imigrantům a proti Evropské unii, vyhráli ve Francii jarní volby do europarlamentu a uspěli i v nedávných komunálních volbách. Podle průzkumů by se dnes Marine LePenová dostala do druhého kola prezidentských voleb.

První česko-ruská banka vznikla v roce 1996 jako společný projekt již zaniklé Investiční a poštovní banky (IPB) a ruské banky Vozrožděnije. Po krachu IPB a několika letech peripetií a změn vlastnických vztahů je nyní zcela ovládána ruskými majiteli. Banka má sídlo v Moskvě a v České republice vlastní Evropsko-ruskou banku.

Jan Šmíd, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme