Příslušníci bývalých PTP varují před nebezpečím komunismu

Varování před nebezpečím komunismu - tak o tom se dnes mluvilo na celostátním shromáždění bývalých příslušníků pomocných technických praporů, tedy PTP. Ti si postěžovali také na to, že o důstojníky, kteří jim v 50. letech minulého století veleli, se stát stará lépe, než o ně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

památník obětem komunismu

památník obětem komunismu | Foto: Český rozhlas

A vadí jim i to, jak Česká televize ztvárnila osudy těchto pro předchozí režim politicky nespolehlivých mužů v seriálu Černí baroni.

Skutečný život v táboře nucených prací neměl s knihou, filmem nebo televizním seriálem nic podobného, říká 74letý Pavel Krása - jeden z těch, kdo nosili uniformy s černými výložkami. Upozorňuje, že ve filmu měli PTPáci zbraně a normálně cvičili. "Našimi zbraněmi však byly krumpáč a lopata! Mnozí se už nevrátili domů," dodává. "Zejména v dolech docházelo k pracovním úrazům s těžkými následky. Dopočítali jsme se k asi 156," říká pan Krása.

Nejmladším PTPákům bylo v době, kdy sloužili, 17 a nejstarším přes 60 let. Pomocnými technickými prapory prošlo v polovině 50. let minulého století na 60 000 mužů. Zhruba 24 000 z nich se dočkalo v rámci mimosoudních rehabilitací odškodnění. Občanům, kteří byli v letech 1948 až 68 perzekuováni komunistickým režimem, nebo byli v pracovních táborech, přiznala vláda nyní 50korunový příspěvek k důchodům, a to za každý započatý měsíc věznění.

Přesto se někdejším velitelům vojenských táborů nucených prací daří podle Krásy lépe: "Víme všichni, že bývalí vojáci, kteří nám veleli, jsou na tom lépe, než my. Většina z nás po celý život pociťovala důsledky té politické nespolehlivosti, posteskl si pan Krása.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme