Vedení ČSSD v Ústeckém kraji svou organizaci v Duchcově kvůli koalici s DSSS a KSČM nezrušilo

Ústecký krajský výkonný výbor ČSSD nezrušil organizaci v Duchcově na Teplicku. Všichni tři z pěti zastupitelů zůstávají členy strany. Zrušení duchcovské buňky požaduje vedení sociální demokracie kvůli koalici s Dělnickou stranou a sociální spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duchcov

Duchcov | Foto: Ondřej Vlk

„Naše místní organizace nebyla ještě zrušena. Já si myslím, že tato strana je legitimní strana, myslím tím DSSS. KSČM také. Takže já jsem udělal koalici tak, jak jsem si myslel, že je nejrozumnější. Ale vyjednávali pouze ti, kteří byli zvoleni,“ řekl starosta Duchcova Zbyněk Šimbera.

Podle něj jiné spojení než s DSSS a KSČM nebylo možné. Koaliční smlouvu podle starosty podepsalo pět zvolených zastupitelů a s místními orgány strany ji neprojednávali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústecká ČSSD nezrušila buňku v Duchcově kvůli spolupráci s DSSS. Mluvili o tom Jan Hamáček, člen grémia ČSSD a Kamil Švec, politolog FSV UK

Předseda krajského výboru Radek Scherfer změnil svůj názor po starostově vysvětlení. „Neshledáváme uzavřenou koaliční smlouvu v rozporu se stanovami, takže místní organizaci jsme nenavrhli ke zrušení. Naopak žádáme a prosíme vedení strany a naše ministry, aby se věnovali nepřizpůsobivým občanům a vyloučeným lokalitám,“ uvedl Scherfer.

K názoru, že by duchcovská buňka neměla být zrušená jako celek, se přiklonila také šéfka okresní organizace a členka krajského výboru Dagmar Waicová nebo poslanec a další člen výboru Jaroslav Foldyna.

O možném vyloučení duchcovských zastupitelů ze strany by začátkem ledna měla jednat krajská konference ČSSD. Podle místopředsedkyně strany Aleny Gajdůškové se ale už v pátek bude situací zabývat politické grémium ČSSD. S největší pravděpodobností pak i ústřední výkonný výbor strany.

Gajdůšková upozorňuje, že na postoji vedení ČSSD se nic nezměnilo: „Z pohledu hodnot sociální demokracie je naprosto nepřijatelné spojení se stranou, která se opírá o neonacistickou ideologii.“

Věc principu

„Postoj krajského výkonného výboru mne velmi překvapil a pokládám to za velmi nešťastné rozhodnutí. Slyšel jsem od kolegů z Ústí, proč hlasovali, jak hlasovali. Mám ale pocit, že jejich odůvodnění neobstojí. Hlasování nebylo o koaliční smlouvě, ale o principu,“ říká člen grémia ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

„Možná bych poprosil kolegy z Duchcova, aby tu věc neztěžovali a sami vystoupili ze sociální demokracie. Pokud výzvu nevyslyší a ze sociální demokracie nevystoupí, bude se tím zabývat ústřední výkonný výbor strany. Nedokážu si představit, že bychom tolerovali koalici s takovou stranou. Je to proti všem hodnotám sociální demokracie. Jsou to hodnoty, za které naši členové končili v koncentračních táborech a na popravištích. To prostě nemůžeme přijmout,“ dodává Hamáček.

Koalici s DSSS v Duchcově odsoudilo i okresní vedení KSČM. Tamní organizace proto také jedná o vyloučení zastupitelky Marie Dvořákové ze strany.

ČRo, Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme