O novém tuniském prezidentovi se rozhodne ve druhém kole voleb na konci roku

Tuniské prezidentské volby budou mít druhé kolo. Podle neoficiálních výsledků včerejšího hlasování nezískal nadpoloviční počet hlasů žádný z kandidátů. Favorizovaný 87letý politický veterán Káid Sibsí získal přes 40 procent, dosavadní prezident Munsif Marzúkí o 10 méně. Přímými prezidentskými volbami završuje Tunisko přechod od totalitního režimu k demokracii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný prezident Tuniska Munsif Marzúkí

Současný prezident Tuniska Munsif Marzúkí | Zdroj: Reuters

„V Tunisku jsme zasadili první semínko v zahradě arabského jara a doufám, že rozkvět tuniské demokracie bude pokračovat. A moc bych si přála, aby se situace v jiných arabských zemích zlepšila," řekla u volební místnosti mladá volička.

S prvním řádným prezidentem zanikne v Tunisku zároveň poslední přechodná instituce a země začne fungovat podle letošní nové ústavy. Tunisané očekávají, že nová vláda začne řešit ekonomické problémy.

Volební účast byla 65 procent, což je o něco méně, než v parlamentních volbách minulý měsíc.

Favorit tuniských prezidentských voleb Káid Sibsí | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme