Přívaly sněhu vystřídalo v americkém Buffalu oteplení, lidé se bojí záplav

Počasí na severozápadě amerického státu New York připravuje tamním obyvatelům další zkoušku. Po masách sněhu, které vytvořily během jediného dne na některých místech až dvoumetrové závěje, přišlo oteplení a sníh začal pomalu tát. Lidé se teď bojí záplav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Buffalu stále pokračuje odklízení sněhové masy z posledních dní

V Buffalu stále pokračuje odklízení sněhové masy z posledních dní | Zdroj: Reuters

Voda z odtávajícího sněhu se zatím většinou bez problémů vešla do kanalizace a až na podmáčené louky nebo parky se tání sněhu nijak neprojevuje.

Otázkou je, co bude dál. Meteorologové sice upravili svou předpověď a místo původně hlášených 21 stupňů očekávají teploty jen kolem 15 stupňů, i to ale může mít na rychlost tání sněhu vliv. Navíc má dopoledne místního času pršet.

"Záplavy mohou být skutečně strašné. O tok není pochyb. Sníh je možná lepší než záplavy, protože máte mnohem méně škod,“ uvedl guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Úřady kvůli možným záplavám nechaly naplnit tisíce pytlů s pískem | Foto: Reuters

Úřady situaci sledují s obavami, ale uklidňuje je to, že už následující den by se mělo znovu ochladit, a to na maxima kolem tří stupňů nad nulou.

Lidé v Buffalu se už začali na příval vody připravovat stavbou protipovodňových hrází. Na potenciálně ohrožená místa se přesouvají tři tisíce tun písku a stovky čerpadel, vytváří se také evakuační plán pro případ, že by povodně byly plošné.

Tomáš Lörincz, Martin Hromádka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme