Tři děti se v Libhošti na Novojičínsku přiotrávily oxidem uhelnatým z kotle

Tři sourozenci ve věku čtyři, pět a osm let se v neděli odpoledne přiotrávili oxidem uhelnatým v obci Libhošť na Novojičínsku. Plyn podle záchranářů unikal z kotle v domě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sanitka rande-vous pardubické záchranky

Sanitka rande-vous pardubické záchranky | Foto: Iveta Záleská

Všechny přiotrávené děti jsou teď v ostravské mětstské nemocnici, která má hyperbarickou komoru. Ta je při léčbě otrav oxidem uhelnatým potřebná.

„K intoxikaci oxidem uhelnatým došlo v souvislosti s provozem plynového kotle v domě. Dva z malých pacientů byli před příjezdem záchranářů v bezvědomí, v době zásahu však již všechny děti reagovaly a byly se záchranáři v kontaktu. Jejich stav přesto zůstával vážný,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Jak později upřesnila mluvčí nemocnice Magda Otáhalová, otrava na dětech zřejmě nezanechala žádné následky a lékaři je pravděpodobně zítra propustí domů.

„Nemají žádné následné neurologické příznaky, což znamená, že jedno z dětí bylo malátné, druhému bylo špatně. Toto už pominulo. Předpokládá se, že pokud nevzniknou žádné další problémy, tak v úterních hodinách budou děti propuštěny,“ uvedla Otáhalová.V nemocnici podle ní s dětmi skončila i jejich matka, na rozdíl od malých pacientů ale nepotřebovala léčbu v hyperbarické komoře.

U podobného případu zasahovali záchranáři v noci ze soboty na neděli ve Vojkovicích na Brněnsku. Z rodinného domu evakuovali šest lidí, pět z nich se přiotrávilo oxidem uhelnatým. I v tomto případě bylo důvodem nedokonalé spalování plynového kotle.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Jana Jeckelová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme