Skokan Koudelka září. Pomáhá trenér i ‚ukecaná‘ psycholožka

Skoky na lyžích jsou velmi specifickým sportem, kdy má závodník celkem asi 20 sekund na to, aby prodal všechno, na co dlouhodobě trénuje. K tomu musí být nejen v pořádku po fyzické stránce, ale výborně připravený i psychicky. Roman Koudelka zvládl obojí a vyhrál úvodní závod Světového poháru sezony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Koudelka vyhrál v Klingenthalu svůj první závod ve Světovém poháru

Roman Koudelka vyhrál v Klingenthalu svůj první závod ve Světovém poháru | Zdroj: ČTK

První kolo závodu v německém Klingenthalu Romanu Koudelkovi ještě úplně nevyšlo. Ale přesto dokázal 4. místo změnit ve svou výhodu. I v tu chvíli ukázal svou psychickou sílu.

„Byl jsem spíš klidnější a cítil jsem se bojovněji. Věděl jsem, že když skočím daleko a lidi dole zařvou, ty nahoře by to mohlo znervóznit, což se povedlo, a jsem nadšený,“ radoval se Roman Koudelka, který po roce, kdy se trápil se zdravím, opět dokázal, že umí závodit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny velkého úspěchu Romana Koudelky hledal se skokanem i jeho trenérem reportér ČRo Tomáš Kohout

Dost specifickým stylem mu pomohla i psycholožka Zdeňka Sládečková. Tu poznal loni, když mu bylo nejhůř. „To je tak ukecaná bába! Hlavu mi otočila tak, že jsem od ní odcházel a nevěděl jsem, kde mám levou a pravou nohu. To byl přesně účel a moc jí děkuju,“ směje se skokan.

A současná sebedůvěra Romana Koudelky má reálné základy. Ty dává mu je příprava s trenérem Richardem Schallertem, který se po letech vrátil k českému národnímu týmu. Koudelka zkušenému Rakušanovi stoprocentně věří. Důvěra je vzájemná, proto spolupráce klape.

„Od prvního dne začal tak, jak měl. První den, když jsme se potkali v Liberci, jsem mu říkal: ‚Romane, nechci od tebe stupně vítězů. Chci od tebe vítězství. A ty jsi jich schopný. Ale musíš mě poslouchat a pracovat.‘ A on dře jak pekelník. Skutečně. A tohle je výsledek,“ nezveličuje Richard Schallert své zásluhy na vítězství Romana Koudelky v úvodním závodu Světového poháru.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme