Důvěra v českou ekonomiku stoupla, roste i optimismus spotřebitelů

Důvěra českých podniků v ekonomiku stále mírně roste. Podle Českého statistického úřadu se zvýšila i v listopadu, a zaznamenala tak už čtvrtý meziměsíční růst za sebou. Důvěra spotřebitelů se poprvé za více než sedm let dostala nad nulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví a v některých odvětvích služeb. Naopak se mírně snížila v obchodě a také v průmyslu, kde společnosti očekávají pokles zahraniční poptávky.

Statistici se pravidelně ptají, co firmy a spotřebitelé, tedy hlavně domácnosti, očekávají od ekonomiky v příštích měsících.

Dotazy posílají mimo jiné i do stavebních a průmyslových společností. Tedy do odvětví, které jsou naprosto zásadní pro českou ekonomiku.

Podle toho, co očekávají firmy, se dá potom lépe předjímat, jakým směrem se hospodářství může vydat. Důležité jsou i názory společností z oblastí služeb a obchodu.

Růst by mohla přibrzdit zpomalující ekonomika Německa

Ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 2,3 procenta. To je sice o něco méně, než čekali odborníci, ale i tak je podle nich výkonnost hospodářství velmi slušná. Jedním z důvodu růstu byla větší spotřeba domácností.

Průmysl přispívá k oživení hospodářství zásadním způsobem, a protože výroba také roste, projevuje se to na celkovém výkonu ekonomiky. Meziročně průmyslová výroba vzrostla o více než osm procent.

Pro českou ekonomiku ale i tak zůstávají hrozby, které by mohly přibrzdit růst. Je to třeba slabší hospodářský růst některých evropských zemí. Například německá ekonomika aktuálně neroste tak, jak by potřebovali nejenom sami Němci, ale i další státy, které jsou na ni přímo napojené. To je případ i Česka.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme