Dominika Gawliczková na cestě do Kyrgyzstánu: Cesta na motorce bez GPS

23. listopad 2014

Mladá motorkářka jela sama do Kyrgyzstánu a zpět. Společnost jí dělal jen malý modrý zpívající hroch. Poslechněte si vyprávění o zážitcích z cesty napříč Ruskem, Kazachstánem a Kyrgyzstánem. Ze svých zážitků chystá i knížku.

„Jestli jsem se něčeho bála, tak islámu,“ říká Dominika o svých předcestovních obavách, ale dodává, že žádné její strachy se nenaplnily. Zažila konflikt ve dveřích ruské ambasády v Kazachstánu a různá podivná setkání s místními, ale nic, co by jí zkazilo cestu. Zvládla ji, i když byla třikrát nemocná. Jela na motorce s upravenou, zvětšenou nádrží, což byl zároveň její bakalářský projekt na brněnském VUT.

Na cestě přes Rusko ji zaujaly vycpané medvědí hlavy, prodávané u silnic jako suvenýry, i barevný, ale nedostavěný chrám všech náboženství v Kazani. Původně se chystala „jen“ k Aralskému jezeru, ale nakonec byla cesta dvouměsíční mnohem delší. Více než 13 000 km v sedle motorky mělo jako jeden z cílů přespat v kyrgyzských horách v opravdové jurtě. Jestli se to Dominice podařilo, se dozvíte z rozhovoru pro cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave. Poslechněte si záznam.

Čtěte také

03257715.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.