Fotbalová liga slibuje napínavé jaro okořeněné bojem o dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů

Fotbalisté mají za sebou přesně polovinu zápasů 1. ligy a nejlépe jsou na tom zatím hráči Plzně. Jejich náskok v pozici podzimního půlmistra je ale minimální a boj o titul může být vzhledem ke dvojici podobně silných konkurentů nejdramatičtější za poslední roky. Tím spíš, když se po dlouhé době soupeří o dvě místa v kvalifikaci pro Ligu mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905, 23. listopadu v Plzni. Hráči Plzně se radují z vítězství

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905, 23. listopadu v Plzni. Hráči Plzně se radují z vítězství | Zdroj: ČTK

„Vytvořila se nesmírně silná trojka. Z posledních osmi zápasů jsme sedm vyhráli, jen jednou zaváhali. I přesto jsme v potížích, že nemusíme být první. Je to ocenění i Sparty a Jablonce, jak pravidelně sbírají body. Budou to dostihy a jsou tři koně,“ přirovnává souboj o první místo trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Koubkova Viktoria Plzeň v posledním kole první poloviny soutěže s námahou odrážela útok dvojice pronásledovatelů, ale po vítězství nad Bohemians 1905 se Plzeň přece jen vrátila do čela o bod před Spartu a o dva před Jablonec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedle favoritů Sparty a Plzně je tady ještě Jablonec coby třetí vážný zájemce o český titul

Když se Miroslav Koubek ohlédne, kam až sahá jeho paměť kouče jmenovaného během rozehraného podzimu, jeden vydařený zápas se mu ve srovnání s ostatními blyští přece jen víc.

Velmi důležitá byla podle Koubka výhra ve 13. kole. „Nejsilnější byly body se Spartou, hrálo se o šest. Kdybychom měli o tři méně a oni o tři více, možná by bylo už rozhodnuto,“ propočítává trenér Plzně.

Jenže následná porážka se zachraňující se Jihlavou výhodu získanou v přímém souboji se Spartou Plzeňanům zase vymazala, protože Pražané zároveň dokázali vyhrát na Slovácku, a tak oni považují za zásadní moment první poloviny ligové soutěže právě tuto bleskovou reakci.

„Po utkání v Plzni, které jsme nezvládli, jsme byli v těžké situaci. Plzeň nám odskočila a jeli jsme na Slovácko. Kdybychom to nezvládli a Plzeň zvládla zápas v Jihlavě, mohlo být vše jinak. Dopadlo to pro nás dobře a zůstali jsme v těsném kontaktu,“ těší záložníka Sparty Bořka Dočkala.

Plzeň je půlmistrem, přezimovat na prvním místě ale může Sparta

Letenský tým je v polovině ligy na druhé pozici o jediný bod vklíněný mezi první Plzní a třetím Jabloncem. Nepsanou povinností hráčů Sparty je ale dívat se spíš nad sebe než se ohlížet dozadu a Dočkal se toho drží. A s Jabloncem pro boj o titul ve druhé polovině soutěže tolik nepočítá.

„Sám jsem zvědavý, jestli vydrží sbírat body celou sezonu, to my neovlivníme. Ale myslím, že se na jaře projeví zkušenost Sparty a Plzně. Nechci předbíhat, ale věřím, že to ve finále bude o nás o Plzni,“ odhaduje Dočkal.

Správnost předpovědi Bořka Dočkala naznačí tuto neděli závěrečný zápas podzimní části, ve kterém se na severu Čech utkají právě oba konkurenti jeho týmu. Sparta z toho může těžit, protože pokud zvládne utkání v Jihlavě a Jablonec s Plzní doma neprohraje, bude Sparta přezimovat na prvním místě.

Jan Kaliba, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme