Ocenění Živnostnice roku Plzeňského kraje získala Šárka Škodová

24. listopad 2014

Šárka Škodová z Plzně je zářným příkladem toho, že mateřské povinnosti je možné skloubit s podnikáním. Trojnásobná maminka jako první přinesla do regionu unikátní metodu ze Spojených států, která pomáhá s rozvojem mozku u malých dětí. Více než dva roky ji s další lektorkou provozuje v Klubu chytrého hraní Rubikon. Za svůj přínos získala letos Šárka Škodová ocenění - Živnostnice roku Plzeňského kraje.

"Já jsem vlastně k 'play wisely' přišla v Karlových Varech, kde jsem absolvovala jednu ukázkovou lekci s postiženou holčičkou, kterou máme v rodině, nebyla moc kontaktní, nechtěla si hrát, nespolupracovala, měla takový svůj svět, byla dost uzavřená. A když jsem viděla, jak otevřená je na té lekci, s jakou chutí dělá všechny úkoly, tak jsem si říkala, no to je naprostá paráda.", říká ke své práci Šárka Škodová.

Když porodila první dítě, hledala Šárka Škodová podobné místo v Plzni, protože ho ale nenašla, rozhodla se, že jej založit sama.

"Celá myšlenka uzrála už v roce 2011, ale protože lektorky si školí majitelka sama, vždycky přiletí z Ameriky, tak jsme čekali třičtvrtě roku než přiletí a vyškolí nás. Pak chvíli trvalo, než jsme zařídili prostory, vybavení, takže klub jsme otevřeli na podzim 2012."

Metoda měla původně sloužit zdravým dětem, pomáhá i postiženým

V Klubu chytrého hraní se používají obrázkové kartičky, cílená cvičení a další postupy, které pomáhají malým dětem zlepšit koncentraci a nastartovat jejich úspěšný vývoj. Lektorka Klubu chytrého hraní Pavlína Klepáčová popisuje práci s dětmi: "Tohle jsou karty, které učí děti zaostřovat předmět, učí je navíc i orientaci v prostoru, to je taková hlavní část play wisely. Potom trénujeme s dětmi hrubou motoriku, aby se trochu protáhly, odreagovaly se. Potom si zase sedneme a tady už se snažíme, aby se naučily děti koncentrovat, soustředit se na tu svoji jednu práci, kterou by měly dokončit a tím trénují i jemnou motoriku a tím se rozvíjí i řeč."

Metoda nejlépe funguje ve věku od 4 měsíců do 6let. Původně měla sloužit zdravým dětem, ale výborně se osvědčila i u různých postižení, jak říká Šárka Škodová: "Chodí sem děti nedonošené, opožděné, autistické, s downovým syndromem, a tam ty pokroky jsou vidět opravdu hodně."

O metodu play wisely je mezi plzeňskými rodiči stále větší zájem. Rubikonem za dva roky prošlo zhruba 200 dětí a týdně se jich tu na půlhodinové lekci vystřídá asi padesátka.

autor: mkl
Spustit audio