Ústavní soud zrušil pokutu uloženou za urážku policisty na Facebooku

Za urážku policisty na sociální síti Facebook nemůže nikdo dostat pokutu. Rozhodl tak Ústavní soud. Zastal se muže, po kterém policie chtěla deset tisíc korun za to, že snižoval autoritu policejního orgánu. Podle ústavních soudců policisté postupovali svévolně a protiústavně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie sleduje Facebook a Twitter

Policie sleduje Facebook a Twitter | Foto: Český rozhlas

Při zajišťování dat z Facebooku musí policie zohledňovat, jestli má konkrétní vyjádření veřejnou, nebo soukromou povahu. Facebook totiž umožňuje obojí, záleží na nastavení profilu, zdůvodnil rozhodnutí soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

„Policejní orgány mohou získávat informace z profilů, které jsou veřejné dostupné, ale jakmile jsou nějakým způsobem limitovány, tak k tomu je potřeba přihlížet. A policejní orgány, státní zástupci a soudy jsou povinny postupovat podle příslušného ustanovení,“ řekl.

A to se v tomto konkrétním případě nestalo. Podle Ústavního soudu navíc urážky nebyly takové povahy, aby zakládaly možnost uložit pokutu.

„Ten obsah byl spíše v náznacích, to znamená, že Ústavní soud nedospěl k závěru, že by tyto náznaky naplňovaly svou závažností možnost použití pořádkové pokuty,“ podotkl Jaroslav Fenyk.

Právo na soukromí

Pražští kriminalisté loni muže potrestali pokutou deset tisíc korun za to, že prostřednictvím sociální sítě „snižoval autoritu policejního orgánu, ohrožoval důvěru v jeho činnost a snižoval vážnost a důstojnost jeho funkce“. Hanlivě se vyjádřil o poručíkovi, který řešil jeho trestní kauzu. Obvodní soud pro Prahu 9 pak pořádkovou pokutu snížil na 5000 korun.

Podle ústavní stížnosti policie nezákonnou a neoprávněnou kontrolou komunikace dvou uživatelů sítě Facebook porušila mužova základní práva, například právo na soukromí a právo na zachování tajemství zpráv podávaných prostřednictvím pošty či technických zařízení.

Pořádkovou pokutu může podle stížnosti dostat člověk, který ruší a maří trestní řízení, případně se chová urážlivě k vyšetřovatelům. Soukromá komunikace mezi dvěma uživateli sociální sítě ale podle stížnosti není jednáním v rámci trestního řízení a není adresovaná policii.

Vlasta Gajdošíková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme