Několik set nových pracovních míst vznikne v Ralsku na Českolipsku

25. listopad 2014

Ralsko na Českolipsku mělo na konci října 2014 nezaměstnanost více než 10 procent. To by se ale v budoucnu mohlo změnit - do dvou let tam přibude několik set nových pracovních míst. 25. listopadu tam totiž slavnostně začala stavba nové továrny.

Výrobu sem rozšiřuje firma KV Final, která vyrábí součásti pro automobilový průmysl. Podnik, který patří mezi subdodavatele mladoboleslavské škodovky, sídlí u Turnova, a už se nemá kam rozvíjet. Proto právě do Ralska stěhuje většinu výroby.

Továrna bude na místě bývalé střelnice v Kuřívodech. Už v polovině příštího roku by tam mělo pracovat 90 lidí, o rok později až 300.

Podle vedení města bude třeba připravit pro nové zaměstnance také bydlení. Proto se plánuje rekonstrukce domů po sovětské armádě. Samotná firma má požadavek na 250 bytů.

Na stavbě

Ruku v ruce s tím, jak bude přibývat zaměstnanců a obyvatel Ralska, se budou rozšiřovat i služby, které ve městě chybí. V nejbližší době by tu měl začít fungovat podnikový lékař, který bude sloužit i jako praktický lékař pro obyvatele Ralska. Kromě toho přibude i pošta a další služby, které jsou pro město běžné.

Obyvatelé Ralska zatím většinou dojíždí za prací do Mimoně, České Lípy, ale především do Mladé Boleslavi. To by mohlo s novou továrnou odpadnout.

Spustit audio