FIFA řeší, kdy hrát katarské MS. Přidělení byla chyba, přiznal Blatter

Mezinárodní fotbalová federace řeší, v jakých měsících se má v roce 2022 hrát mistrovství světa v Kataru. V letních měsících jsou na Arabském poloostrově neúnosné teploty a už i prezident FIFA Sepp Blatter přiznal, že přidělení šampionátu do Kataru byla chyba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter

Prezident FIFA Sepp Blatter | Zdroj: Reuters

„Nakonec se ukazuje, že byla chyba přidělit mistrovství Kataru. Ale v životě uděláte spoustu chyb. Technická zpráva jasně říká, že teploty jsou tam v létě příliš vysoké. Jenže velká většina výkonného výboru prostě rozhodla, že šampionát se uskuteční v Kataru,“ přiznává prezident FIFA Sepp Blatter.

Šéf světového fotbalu už musel uznat, že nebyl nejlepší nápad hnát fotbalisty, realizační týmy, funkcionáře a fanoušky do země, kde se v červenci teploty šplhají až k 50 stupňům ve stínu. Přitom sama FIFA má promyšlený systém, podle kterého vyhodnocuje počasí, v němž se mají zápasy hrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci okolo fotbalového MS v Kataru plánovaného na rok 2022 sleduje reportér ČRo Jan Suchan

„Máme určité doporučení. Měřím nejen teplotu, ale i humiditu (vlhkost vzduchu), jestli slunko svítí přímo, nebo jsou mraky a vítr. Tento komplex nám dá index, a když přestoupí 32 stupňů, doporučíme další pauzu na ochlazení,“ vysvětluje šéflékař Mezinárodní fotbalové federace Jiří Dvořák.

Ale kolik by bylo potřeba takových přestávek v Kataru nebo jestli by se tam vůbec mělo hrát, už šéflékař FIFA říct nechce. „Napřed pojedeme do Ruska,“ odmítá Jiří Dvořák otázky na přespříští mistrovství světa s odkazem na to nejbližší.

Katarské MS může posunout českou ligu. Záleží, zda se reprezentace kvalifikuje

Číst článek

Ve fotbalovém hnutí je však řada dalších, kteří se nebojí arabský šampionát zpochybňovat. Jedním z nich je i bývalý nizozemský reprezentant Ronald de Boer, který v Kataru hrál, a dokonce i byl ambasadorem mistrovství.

„Hrát tam v létě fakt není žádná radost, a to nemusí být 50 stupňů, stačí 35. Oni na to samozřejmě mysleli a vybudovali stadiony s chladicími systémy,“ říká Ronald de Boer a hned nabízí nyní preferovanou zimní variantu.

Přemýšlí se o zimním termínu

„Ale je to také o fanoušcích. Mistrovství má být jedna velká party - nejen na stadionech, ale také mimo ně. A nemůžete přece zastřešit celou zemi. Od začátku listopadu do konce dubna se dá hrát. Možná až do konce května. To není problém,“ dodává nizozemský internacionál.

O přeložení přemýšlí i fotbaloví funkcionáři. Ti z Asociace evropských klubů sdružujících ty nejvýznamnější celky starého kontinentu se vyslovili pro přelom dubna a května.

FIFA ovšem tento návrh zavrhla a rozhoduje se mezi variantami listopad až prosinec a leden až únor. V obou obdobích je sice počasí přívětivé, ale zase to s sebou nese problémy pro plánování domácích soutěží.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme