Klokánky se brání snížení kapacity, podávají rozklad proti rozhodnutí ministerstva

Fond ohrožených dětí bojuje proti tomu, aby se snižovala kapacita v Klokáncích. Podává rozklad proti rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí, které neprodloužilo výjimku ze zákona o maximální kapacitě těchto zařízení. Norma povoluje 28 dětí. Tento počet v současnosti převyšuje šest Klokánků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér jednoho z bytů nově otevřeného Klokánku v Jindřichově Hradci

Interiér jednoho z bytů nově otevřeného Klokánku v Jindřichově Hradci | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Z původní rodiny většina dětí odešla za dramatických okolností. Rodiče je týrali nebo se o ně nedokázali postarat. Útočiště pak našly v Klokáncích, kde o ně pečují tety.

Kvůli nařízení státu však opět útulné byty opustí. Z pěti Klokánků postupně od ledna odejdou desítky dívek a chlapců do původních a náhradních rodin, nebo do jiných domovů. Na kapacitu jen 28 dětí musí snižovat i štěrboholské pečovatelské zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do štěrboholského Klokánku se vydala redaktorka ČRo Petra Benešová. Zjišťovala také, co přesně snížení kapacit bude pro Klokánky i děti znamenat

Jednou z tet, která se o děti ve štěrboholském Klokánku stará, je i Karla Smetanová. Dvě holčičky a chlapec, na které dohlíží, mají společně barevnou hernu plnou hraček, na zdech visí jejich namalované obrázky.

„Děti přijdou ze školy, naobědvají se, potom mají kroužky. Máme tu také děti, které chodí na logopedii. Vše tu funguje jako doma. Pro zaměstnance snížení kapacity znamená nejspíš ztrátu zaměstnání, ale co to znamená pro děti, to si neumím ani představit,“ říká Karla Smetanová.

Od ledna by měl štěrboholský Klokánek, který se stará o 42 dětí, postupně propustit 14 z nich. Podle ředitele Jana Vaňka je několik možností, kam by odcházely.

Mohou se dostat do rodin nebo dalších zařízení

„Samozřejmě návrat do původní nebo širší rodiny, další možnost je tedy odchod do ústavní výchovy, což znamená do dětských domovů, nebo odchod do pěstounských rodin,“ vysvětluje Jan Vaněk.

Možný přesun dětí z malého pečovatelského zařízení do větších ústavů je ale podle ředitele nesmyslné rozhodnutí. „Děti by přicházely do zařízení, kde je třeba 70 dětí, což mi nepřijde moc logické,“ domnívá se.

S odchodem dětí by Klokánky musely zároveň propouštět také zaměstnance. „V podstatě by se to týkalo zhruba 60 zaměstnanců, hlavně by to stálo nemalou částku pohybující se v milionech,“ dodává Jan Vaněk.

Ministerstvo práce a sociálních věcí snižuje kapacity větších zařízení tak, aby se děti dostaly přednostně k rodinám nebo pěstounům. Proto už jen jednomu z Klokánků v Hostivici povolilo až do poloviny příštího roku více než 28 dětí.

Propouštělo by se stejně

„Zaměstnanci by museli ze zařízení odejít i v případě, kdyby pokračovalo nadále v celé kapacitě. Jediný dopad na neudělení výjimky je ten, že zařízení nebudou moci přijímat další děti, dokud počet neklesne na 28 dětí,“ popisuje mluvčí úřadu Petr Habáň.

Zákon o sociálně právní ochraně, který maximální počet dětí nařizuje, platí od loňského roku a podle ministerstva tak měly Klokánky dostatečně dlouhou dobu na snížení kapacit.

Fond ohrožených dětí, který Klokánky provozuje, podá proti rozhodnutí ministerstva rozklad.

Mapa zařízení Klokánek | Foto: Fond ohrožených dětí

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme