Část české vlády v čele se Sobotkou zasedá s izraelskými protějšky v Jeruzalémě

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s několika ministry české vlády dnes v Jeruzalémě zasedá se svými izraelskými kolegy. Hlavními tématy je rozvoj spolupráce ve vědeckém výzkumu, obraně, zdravotnictví či kultuře. Pravidelná zasedání obou vlád se konají už více než dva roky, a to střídavě v Izraeli a v České republice. Vztahy obou zemí vnímají mezinárodní diplomaté jako nadstandardní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část české vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou jedná se svými protějšky na návštěvě v Izraeli

Část české vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou jedná se svými protějšky na návštěvě v Izraeli | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Dnešnímu zasedání obou kabinetů předcházela schůzka premiéra Bohuslava Sobotky s jeho izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Na následné tiskové konferenci oba premiéři mluvili hlavně o společných bezpečnostních hrozbách.

Izraelský premiér v této souvislosti zdůraznil především hrozbu ze strany Islámského sátu a také Íránu. Uvítal nedávné rozhodnutí mocností prodloužit jaderné rozhovory s Íránem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zasedání části české vlády spolu s izraelskými ministry sleduje v Jeruzalémě zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Premiér Sobotka zase zdůraznil, že Česká republika jednoznačně podporuje obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci a nesouhlasí s jednostrannými kroky, které by mohly proces ohrozit. Podle komentátorů tím zjevně kritizoval nedávné rozhodnutí Švédska uznat Palestinský stát.

Český předseda vlády také připomněl, že Izrael je největším obchodním partnerem Česka na Blízkém východě a šestou zemí, kam směřuje český export.

Český premiér Bohuslav Sobotka jednal v Jeruzalémě s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem | Foto: Vláda České republiky

Na začátku tiskové konference představitelé obou vlád podepsali několik dohod o ekonomické, vědecké, vojenské i kulturní spolupráci. Jde například o spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo týkající se uplatnění lékařského konopí. Izrael má v této oblasti dlouhodobé zkušenosti, léčbu konopím uplatňuje už asi deset let.

Odpoledne se sešli na společném zasedání ministři české a izraelské vlády. V závěru dnešního dne je pak plánováno setkání premiéra a ministrů u kulatého stolu s českými podnikateli a zástupci českých firem.

Mezivládních konzultací se společně s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou účastní místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr kultury Daniel Herman.

Štěpán Macháček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme