Na ostrově Štvanice se zabydleli umělci. Vilu z 19. století proměnili v kulturní scénu

25. listopad 2014
Zprávy

Vila na ostrově Štvanice se proměnila v kulturní centrum. Bývalá tančírna je teď divadelním sálem a horní patra zdobí kulisy a kostýmy. Dalších pět let se o vilu budou starat divadelní soubory Geilssers Hofcomoedianten a Tygr v tísni.

„Právě se snažíme adaptovat inscenaci Deník 1959 až 1974,“ říká Ivo Kristián Kubák, zakladatel a režisér souboru Tygr v tísni, který se zabydlel ve Vile Štvanice.

„Vila tady stojí od roku 1828, ale my jsme ji objevili teprve loni pro site specific inscenaci Golem Štvanice. Velmi se nám tady zalíbilo, a tak jsme přizvali ke spolupráci ještě jeden soubor, Geisslers Hofcomediaten."

Největší sál, který dnes slouží jako divadelní, byl dříve tančírnou. Oprýskané stěny bez omítky má na svědomí povodeň, která sem v roce 2002 přišla nečekána a nezvána.

Čtěte také

„Je tady vybavení, které jsme si přinesli sami. V horním patře je zázemí, šatny pro herce, zkušebna a sklad kostýmů. V dalším patře máme ateliér pro scénografy," popisuje Ivo Kristián Kubák.

„Vila je majetkem města a my ji máme na pět let ve výpůjčce, takže se o ni musíme starat. Na každý měsíc plánujeme přinejmenším 15 představení - divadelních, tanečních, literárních i hudebních," dodává.

Vila Štvanice
Spustit audio

Více z pořadu