Bezpečnost, odpady, sport a bezdomovci patří k prioritám nového vedení Plzně

Tramvajová trať na Borská pole, městská tržnice nebo řešení otázky bezdomovců, to jsou plány nového primátora Plzně Martina Zrzaveckého. Na radnici také vznikl seznam priorit, který se jmenuje Do roka a do dne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Zrzavecký z ČSSD je novým plzeňským primátorem

Martin Zrzavecký z ČSSD je novým plzeňským primátorem | Foto: Martina Klímová | Zdroj: Český rozhlas

Seznam priorit plzeňské radnice se skládá ze čtyř částí. První z nich se týká bezpečnosti a městské policie, vysvětluje plzeňský primátor Martin Zrzavecký z ČSSD.

„S velitelem městské policie jsme se shodli, že připravíme strategii tak, aby byla schválena v zastupitelstvu a měla oporu v profesionalitě. Tedy že odborníci budou schopni kvalitu městské policie posouvat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový seznam priorit Plzně nazvaný Do roka a do dne tvoří čtyři části. S primátorem města Martinem Zrzaveckým mluvila redaktorka Jana Kosová.

Druhou oblastí je odpadové hospodářství. Způsob nakládání s odpadem se podle nové vyhlášky změní v září příštího roku. Za svoz bude odpovědné město, se kterým lidé sepíšou smlouvu.

Třetí oblast priorit se zabývá sportem. Do roka a do dne má být hotová nová koncepce, která zahrne jak městská, tak i klubová sportoviště.

„Cílem také je, abychom do města přivedli peníze. Chceme vícezdrojové financování sportu na území Plzně. A to jak profesionálního, tak především neziskového. Je to spolupráce na úrovni kraje, ale i státu,“ konstatuje Zrzavecký.

Poslední oblastí je bezdomovectví. Týká se lidí bez přístřeší jak na ulici, tak v prostředcích hromadné dopravy.

„První schůzka proběhla minulý týden. Tento týden se koná další schůzka. Už se připravují konkrétní opatření, která by měla v rámci možností zlepšit to prostředí,“ dodává plzeňský primátor.

Tramvaje mají jezdit i na Borská pole

Samostatným tématem je Archiv města Plzně. Ruku v ruce s ním jde přestavba Světovaru, která je v ohrožení.

„Je otázkou, zda budeme v jiné podobě pokračovat ve stavbě na Světovaru, myslím čistě archiv, nebo jestli začneme hledat nové místo,“ říká Zrzavecký.

Ve vedení Plzně pokračuje dosavadní spolupráce ČSSD a ODS, do koalice strany nově přibraly ještě KDU-ČSL a Občany patrioty. Koalice má v zastupitelstvu 27 ze 47 hlasů. Vítěz voleb, hnutí ANO, je v opozici společně s TOP 09 a KSČM.

Pokud by archiv vznikl jinde, stál by zhruba 80 milionů korun. Místo ještě vedení města vytipované nemá.

Naopak velmi konkrétní obrysy získává projekt tramvajové trati na Borská pole. Pravděpodobně bude zahrnuta i v programovém prohlášení, které koalice představí v únoru.

„Vybudování nové tramvajové trati na Borská pole by zatraktivnilo území a zlepšila by se dostupnost. Na druhou stranu musíme počítat s tím, že se zvýší provozní náklady především na straně dopravních podniků,“ přibližuje primátor.

Primátor Martin Zrzavecký chce také prosazovat rekonstrukci kulturního domu Peklo, vybudování akvaparku z části venkovního bazénu na Slovanech nebo městskou tržnici v jedné z budov bývalého depa v Cukrovarské ulici.

Sociální demokraté získali v Plzni po 76 letech post primátora. Martin Zrzavecký vystřídal Martina Baxu z ODS. Jako jediný kandidát na primátora získal v tajném hlasování na začátku listopadu 28 hlasů od 46 přítomných zastupitelů. V novodobé porevoluční historii je osmým primátorem Plzně.

Jana Kosová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme